Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Onze faculteit Actueel

Archeologisch project onderzoekt de geschiedenis van Spaanse nederzetting Carissa Aurelia

25 september 2023

Archeoloog dr. Tymon de Haas werkt mee aan een nieuw archeologisch veldonderzoeksproject in Zuid-Andalusië, samen met partners van de universiteiten van Keulen, Sevilla en Kiel. Het project onderzoekt de geschiedenis van Carissa Aurelia, een nederzetting die vermoedelijk in de 6e of 5e eeuw voor Christus werd gesticht. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Duitse Fritz Thyssen Stiftung.

Tekst: Marjolein te Winkel

Carissa Aurelia

Carissa Aurelia ligt in het zuiden van Spanje, ongeveer 60 km ten oosten van Cadiz in de Guadalete-vallei. Het werd zo’n 2500 jaar geleden gesticht door het Turdetani, een volk dat in de klassieke oudheid in het zuiden van Spanje leefde. Vanaf de 4e eeuw voor Christus kwam Carissa Aurelia onder Carthaagse invloed en rond 200 voor Christus onder Romeinse heerschappij.

Restanten van de nederzetting Carissa Aurelia
Restanten van de nederzetting Carissa Aurelia

Carissa Aurelia was in de eerste eeuwen na Christus een ontwikkelde stad, met onder meer stadsmuren, woonwijken, diverse heiligdommen, begraafplaatsen en mogelijk een theater. Op het hoogste punt van de stad lag een uitgebreid Akropolis-Forumcomplex, het religieuze, politieke en sociale hart van de stad. De stad profiteerde van de vruchtbare landbouwgronden in de Guadalete-vallei, en had door de toegang tot de Atlantische Oceaan ook verbinding met andere steden in het Romeinse Rijk. De nederzetting werd waarschijnlijk verlaten in de overgang naar de middeleeuwen.

Zowel de stad als het omliggende gebied zijn archeologisch weinig onderzocht en tot op heden grotendeels vrij van moderne invloeden: er is geen recentere bebouwing op de plek van de stad gekomen. De nederzetting en de omgeving zijn goed bewaard gebleven, en lenen zich uitstekend voor onderzoek.

De ligging van Carissa Aurelia (Google Earth)
De ligging van Carissa Aurelia (Google Earth)

Onderzoek naar de nederzetting en het omliggende platteland

De Haas en zijn collega’s gaan in de komende jaren de sociale en economische geschiedenis van de nederzetting en de Guadalete-vallei onderzoeken. Daarbij zullen de Spaanse en Duitse partners de stad Carissa Aurelia zelf karteren en zal De Haas de leiding hebben over het onderzoek van het omliggende platteland. De onderzoekers maken daarbij gebruik van traditionele onderzoekstechnieken als opgravingen en veldverkenningen, maar ook van nieuwe natuurwetenschappelijke methoden waarbij ze met drones, grondradar, weerstandsmetingen en magnetometrie in de grond ‘kijken’ zonder te graven.

Daarnaast vinden uitgebreide materiaalanalyses plaats, waarbij ook andere specialisten van de RUG betrokken zijn. Dr. Canan Çakirlar gaat de analyse van dierlijk botmateriaal uitvoeren en dr. Mans Schepers de analyse van botanische monsters. Het project is ook bedoeld als leerproject om bachelor en masterstudenten van de deelnemende universiteiten te onderwijzen in het doen van verschillende soorten archeologisch veldonderzoek.

Laatst gewijzigd:02 mei 2024 14:28
View this page in: English

Meer nieuws

  • 08 oktober 2024

    Passie voor duurzame mode

    De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...

  • 08 oktober 2024

    De tong volgen

    Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.

  • 01 oktober 2024

    Komt er een vrouwelijke Amerikaanse president?

    Historicus Jelte Olthof is geïnteresseerd in het ontstaan, de werking en de invloed van de Amerikaanse Grondwet. Hoe functioneert een grondwet uit 1787 in het hedendaagse Amerika? Een Amerika dat snel verandert en waar in 2024 wellicht voor het...