Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Onze faculteit Actueel

Na bijna twee eeuwen weer oratie in Franeker

20 januari 2022

Na ruim 180 jaar is in Franeker weer een oratie te horen. Marijn Molema aanvaardt er vrijdag 28 januari 2022 zijn bijzondere leeropdracht aan de Rijksuniversiteit Groningen. De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Fries Sociaal planbureau (FSP).

“Regio, werk samen aan brede welvaart”

De titel van de bijzondere leeropdracht is ‘Regionale Vitaliteit & Dynamiek’. Molema vindt dat regio’s een bijdrage kunnen leveren aan de uitdagingen van onze tijd, zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de Covid-pandemie. Regio’s hebben veel kwaliteiten, niet alleen economisch maar ook in sociaal en cultureel opzicht. De bijzonder hoogleraar wil met wetenschap hulp bieden aan overheden, politieke partijen, bedrijven en andere instellingen. In krachtenbundeling schuilt hun kans, aldus Molema: “Schep niet teveel vertrouwen in grootse ontwikkelplannen, maar werk samen aan de brede welvaart van je regio.”

Verbindingen leggen

Met de bijzonder leeropdracht wil het FSP de verbinding tussen academische en toegepaste wetenschap versterken. Kennis vindt hierdoor nog beter zijn weg naar de provincie Fryslân en de omliggende regio’s. De leeropdracht richt zich op het heden, verleden en de toekomst van regionale ontwikkeling.

Oratie via livestream

De plechtigheid op 28 januari vindt plaats in de Martinikerk van Franeker. In deze oude universiteitsstad sprak de theoloog Johannes Scholten in 1840 voor het laatst een oratie uit. Belangstellenden kunnen de oratie via een livestream volgen: www.rug.nl/digitale-oratie. De tekst van de inaugurele rede is terug te lezen op www.fsp.nl.

x
Laatst gewijzigd:20 januari 2022 14:30
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 25 juni 2024

    Hoe om te gaan met microplastics in ons dagelijks leven

    Irene Maltagliati richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe we ons meer bewust kunnen zijn van microplastics en ons gedrag kunnen veranderen.

  • 17 juni 2024

    De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

    Na de zomer verwelkomt de Young Academy Groningen opnieuw zeven nieuwe leden. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala van onderwerpen, variërend van spraaktechnologie tot de filosofie van ethiek en politiek en de polymeerchemie.