Ongewenste geboorten houden verband met genderongelijkheid in Sub-Sahara Afrika
Vrouwen afkomstig uit Sub-Sahara Afrika hebben het hoogste percentage ongewenste geboorten ter wereld, vaak met ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van hun gezinnen. Het is daarom van cruciaal belang om te begrijpen hoe de kansen van vrouwen op een ongewenste geboorte beïnvloed worden door de genderdynamiek op gezins- en gemeenschapsniveau.
Onlangs verscheen het artikel ‘Contexts of Reproduction: Gender Dynamics and Unintended Birth in sub-Saharan Africa’ in Journal of Marriage and Family geschreven door prof. Hilde Bras (Faculteit Letteren) en prof. Jeroen Smits (Radboud Universiteit). In dit artikel onderzoeken Bras en Smits hoe ongewenste geboorten in Sub-Sahara Afrika samenhangen met genderongelijkheid op het gebied van opleiding, werkgelegenheid, besluitvorming binnen gezinnen en gendernomen op individueel, gezins- en gemeenschapsniveau.
Bras en Smits ontdekten dat de kans op een ongewenste geboorte groter is bij hoger opgeleide vrouwen, vrouwen waarbij het leeftijdsverschil relatief klein is ten opzichte van hun partner en bij vrouwen die wonen in buurten of gemeenten met relatief goede gezondheidsvoorzieningen. Deze vrouwen zijn eerder bereid een geboorte als ‘ongewenst’ te erkennen. Daarentegen zijn de kansen op een ongewenste geboorte kleiner bij vrouwen die hoger opgeleid zijn dan hun partner en bij vrouwen die gelijkwaardig zijn aan hun partner qua opleiding of beroepsstatus of dezelfde vruchtbaarheidsvoorkeuren hebben.
Het artikel is te raadplegen via Wiley Open Library.
Meer informatie
Hilde Bras
is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis, met bijzondere aandacht voor Mondiale Demografie en Gezondheid. Daarnaast is ze een van de Aletta Jacobs hoogleraren aan de rijksuniversiteit. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis van reproductieve gezondheid, de gezondheid van moeder en kind, genderongelijkheden en medische geesteswetenschappen.
Laatst gewijzigd: | 04 november 2021 11:08 |
Meer nieuws
-
07 januari 2025
RUG-studenten duiken in de Europese muziekindustrie
Volgende week start weer het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanuit de RUG Wetenschapswinkels zijn daar twee groepjes studenten bij betrokken. Ze gaan tijdens ESNS op pad om verschillende maatschappelijke thema’s te onderzoeken.
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.