Drie Aletta Jacobs-hoogleraren benoemd bij Letteren
Op voordracht van het Faculteitsbestuur heeft het College van Bestuur van de RUG Hilde Bras, Susan Aasman en Rina Knoeff benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Letteren. De benoemingen vinden plaats in het kader van het Aletta Jacobs stimuleringsfonds waarmee RUG-breed vijftien nieuwe leerstoelen zijn gecreëerd, om vrouwelijk wetenschappelijk talent te laten doorstromen naar hoogleraarschap. Met de twee nieuwe leerstoelen Digital Humanities en Health & Humanities committeert het Faculteitsbestuur zich nadrukkelijk aan de strategische doelstellingen van zowel faculteit als RUG voor de periode 2021-2026, zoals die ook naar voren komen in de RUG-brede schools Digital Society & Technology en de Aletta Jacobs School of Public Health.
Hilde Bras
Prof. dr. Hilde Bras is benoemd tot hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis, met bijzondere aandacht voor Mondiale Demografie en Gezondheid. Ze is gespecialiseerd in “social science history” en past theorieën en methoden uit de sociale wetenschappen toe in haar onderzoek naar het verleden. Het onderzoek van Hilde Bras richt zich op de mondiale geschiedenis van bevolking en gezondheid. De veranderende ongelijkheden tussen individuen en groepen op het gebied van gezondheid, sterfte, kindertal, migratie, en gezinsvorming staan daarbij centraal. Leidend is de vraag hoe specifieke sociale, culturele, economische en geografische omstandigheden een rol speelden bij de totstandkoming van deze ongelijkheden gedurende de laatste 200 jaar. Een doel is ook om de implicaties van deze ontwikkelingen voor duurzaamheid, sociale waarden en economische productiviteit beter te begrijpen.
In het verleden was Hilde Bras projectleider van het VENI-project “Siblings and the Life Course” (2004-2008) en het VIDI-project “The Power of the Family. Family Influences on Long-Term Fertility Decline in Europe, 1850-2010” (2011-2016). Ze heeft over haar onderzoek gepubliceerd in, onder andere, Continuity and Change, The History of the Family, Demography, Population Studies, Demographic Research, Journal of Biosocial Science en Annals of the New York Academy of Sciences.
Hilde Bras is tevens lid van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) en alumna van De Jonge Akademie van de KNAW. Ze is Senior Research Associate van de Global Data Lab (Radboud Universiteit), voorzitter van de Nominating Committee van de Social Science History Association, bestuurslid van de Historische Steekproef Nederland en redactielid van het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis.
Susan Aasman
Prof. dr. Susan Aasman is benoemd tot hoogleraar Digital Humanities. Haar vakgebied is mediageschiedenis, waaronder amateur media praktijken, documentairegeschiedenis en de opkomende domeinen internetgeschiedenis en web archeologie. Sinds 2016 is Aasman directeur van het Centre for Digital Humanities. In die hoedanigheid heeft zij het centrum met succes uitgebouwd tot een platform voor innovatief onderzoek. In de loop der jaren organiseerde ze talrijke workshops en evenementen om een stimulerende interdisciplinaire onderzoeksomgeving op te zetten. In nauwe samenwerking met collega’s van de studies Informatiekunde en Media Studies, maar ook Archeologie en Kunst, Cultuur en Media, ontwikkelde ze de master (en minor) track Digital Humanities. In deze interdisciplinaire track staan computationele vaardigheden, data-analyse en kritische theorieën centraal.
In het verleden was Aasman als mede-aanvrager en senior onderzoeker betrokken bij het NWO Vrije Competitieprogramma “Changing Platforms of Ritualized Memory Practices. The Cultural Dynamics of Home Movies”. Ze publiceerde in TMG/Journal for Media History, VIEW, Screen en was editor van het boek “Materializing Memories: Dispositifs, Generations, Amateurs” (Bloomsbury, 2018) en co-auteur van “Amateur Media and Participatory Culture: Film, Video and Digital Media” (Routledge 2019).
Volgens Aasman is het cruciaal voor onderzoekers en studenten om te leren omgaan met gedigitaliseerde data (‘digitized data’), maar ook met data die hun oorsprong vinden in digitale vorm (‘born-digital data’). De enorme hoeveelheid digitale data die tegenwoordig beschikbaar is, opent nieuwe onderzoeksvragen en mogelijkheden voor real-life toepassingen binnen de Geesteswetenschappen.
Rina Knoeff
Prof. dr. Rina Knoeff is benoemd tot hoogleraar Health & Humanities. Zij is directeur van het Groningen Centre for Health and Humanities, coördinator bij de Aletta Jacobs School of Public Health en actief in (inter)nationale netwerken voor medical humanities. Bij een breder publiek is zij bekend door haar commentaar op Covid19 (o.a. in NRC, de Volkskrant en bij Radio1 OVT). In het verleden was zij projectleider van het NWO Vrije Competitieprogramma Cultures of Collecting. The Leiden Anatomical Collections in Context (2008-2012), en van het VIDI-project "Vital Matters: Boerhaave’s Chemico- Medical Legacy and Dutch Enlightenment Culture" (2012-2017).
Rina Knoeff is gespecialiseerd in de geschiedenis van de geneeskunde en gezondheid in de periode van de Verlichting. Haar specialisme richt zich in het bijzonder op geschiedenis van (anatomische) collecties, de cultuurgeschiedenis van het lichaam en leefstijlgeneeskunde in de 18e eeuw. Een terugkerende vraag in haar onderzoek is hoe kennis van vroegere (medische) geschiedenis kan helpen in de beantwoording van belangrijke gezondheidsvragen vandaag de dag.
Die laatste vraag zal leidend zijn voor Rina Knoeffs Aletta Jacobs-leerstoel in Health and Humanities: “de Geesteswetenschappen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek naar de historische, culturele, sociale en politieke mechanismen die zo vaak de gezondheid bepalen. Het is dus bijzonder passend dat de leerstoel Health and Humanities binnen de Faculteit Letteren is gesitueerd en vernoemd naar Aletta Jacobs. Als geen ander wist Aletta Jacobs dat gezondheid verder reikt dan het domein van de geneeskunde alleen.”
Aletta Jacobs stimuleringsfonds
Bij de uitreiking van de Aletta Jacobsprijs 2020 op vrijdag 6 maart heeft Rector Magnificus Cisca Wijmenga bekendgemaakt dat de Rijksuniversiteit Groningen een stimuleringsfonds creëert voor het instellen van vijftien nieuwe leerstoelen, exclusief bedoeld voor vrouwelijke wetenschappers. Dit fonds dient als stimulans voor vrouwelijke wetenschappelijk talent in de UHD-fase om door te stromen naar hoogleraar. De leerstoelen zijn vernoemd naar het boegbeeld van de RUG: dr. Aletta Jacobs.
Laatst gewijzigd: | 04 maart 2021 09:15 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.