Vici beurs voor dr. Lidewijde de Jong
In april 2021 heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan drie Groningse onderzoekers een Vici-financiering van 1,5 miljoen euro toegekend. De laureaten kunnen met dit bedrag gedurende 5 jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. De Vici-laureaat van de Faculteit der Letteren is dr. Lidewijde de Jong.
Dr. Lidewijde de Jong
Met de komst van Rome werden de doden op nieuwe manieren geëtaleerd op de begraafplaatsen van het Nabije Oosten. Dit project onderzoekt hoe de trends in grafschriften, portretten en versierde gedenktekens werden ingepast in de lokale grafgebruiken. Daarmee biedt het nieuwe inzichten in cultuurverandering.
Bringing Back the Dead: een onderzoek naar begrafenisgebruiken in het Romeinse Nabije Oosten
In de Romeinse provincies van het Nabije Oosten zijn sommige mensen nooit helemaal heengegaan. Overledenen werden na de dood geëerd door middel van gedenktekens langs de weg. Deze gebruiken werden overgenomen van de Romeinen, nadat de regio onderdeel werd van het Romeinse Rijk. Onderzoek heeft alleen nooit aangetoond hoe deze nieuwe vormen van funeraire portretten, epitafen en versierde gedenktekens werden overgenomen in lokale begrafenisgebruiken, wat leidde tot nieuwe opvattingen over cultuurverandering. Met het onderzoek ‘Bringing Back the Dead’ proberen de onderzoekers deze opvattingen te achterhalen.
Laatst gewijzigd: | 03 mei 2021 12:57 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.