NUFFIC-beurs van één miljoen euro toegekend aan internationaal consortium, gecoördineerd door de Rijksuniversiteit Groningen
NUFFIC-beurs van één miljoen euro toegekend aan internationaal consortium, gecoördineerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Het tweejarige project richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van beroepsonderwijs gericht op de landbouwsector in Mozambique.
Het consortium ontving de subsidie voor een project met de titel “Enhancing community and market oriented TVET (Technical, Vocational, Education and Training) programmes in agriculture in the northern region of Mozambique through an interdisciplinary evidence generating approach with focus on food and nutrition security”. Het project loopt van 1 januari 2020 tot 31 december 2021.
Project doelstelling
Noord-Mozambique kent een groot potentieel voor ondernemerschap in de landbouwsector, maar bestaande educatieve programma's slagen er niet in dit potentieel voldoende te ontwikkelen. Het doel van het project is om meerdere opleidingsprogramma's op MBO (TVET)-niveau te verbeteren. Door verbeterde aansluiting op de arbeidsmarkt en focus op de ontwikkeling van de waardeketen van agrarische productie te integreren, kunnen de opleidingen bijdragen aan hogere inkomsten en voedzamere producten voor de betrokken (lokale) gemeenschappen. De agrarische faculteiten van de Universiteit van Lúrio en van de Katholieke Universiteit van Mozambique zullen het proces begeleiden met training en onderzoek, ondersteund door de Rijksuniversiteit Groningen. Hiermee ontwikkelen beide universiteiten ook meer gemeenschapsgerichte onderzoekscapaciteit.
Consortium
De Rijksuniversiteit Groningen leidt het project en werkt samen met vier consortiumpartners, te weten het polytechnische Instituut voor Hoger Landbouwonderwijs in Coimbra (ESAC) in Portugal en de reeds genoemde agrarische faculteiten in het Portugeestalige Mozambique. Samen ondersteunen zij de curricula activiteiten van drie agrarische beroepsinstellingen (TVET) in twee noordelijke provincies van Mozambique.
Op basis van een exploratie van de behoeften en kansen, zal per TVET-instituut een specifiek op de situatie aangepast plan opgesteld worden. Een team met experts uit de onderwijs- en landbouwsector zal vervolgens samenwerken met diverse lokale stakeholders, zoals jongeren, vrouwen en boeren associaties om de plannen te realiseren en zo ook de lokale kennis te benutten en uit te breiden.
De Rijksuniversiteit Groningen versterkt door deelname aan dit project de goede band die zij al enige decennia met verschillende partners in Mozambique heeft en verheugt zich op een succesvolle samenwerking.
Het Orange Knowledge Program
Het Orange Knowledge Program is een Nederlands ontwikkelingsprogramma dat streeft naar wereldwijde duurzame en inclusieve maatschappelijke ontwikkeling. Het totale budget bedraagt € 195 miljoen. Dit budget is beschikbaar voor projecten in 53 ontwikkelingslanden en wordt beheerd door de Nuffic, een Nederlandse non-profit organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Het programma werd medio 2017 gelanceerd en biedt tienduizenden participanten de mogelijkheid om hun toekomst te veranderen door middel van onderwijs en training. Nuffic wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Kijk voor meer informatie op GSG's website.
Laatst gewijzigd: | 04 maart 2020 14:24 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.