Dr. Nadine Voelkner: 'We moeten ons gaan gedragen als Aziaten, en rap ook'
Faculteit der Letteren onderzoeker en assistent-professor Internationale betrekkingen dr. Nadine Voelkner, heeft met het Algemeen Dagblad (AD) gesproken over het coronavirus en de omgang van overheden met ziektes.
"'Het globale beeld van deze pandemie is inderdaad dat de verspreiding van het virus in Europa sneller gaat dan in een aantal Aziatische landen', zegt Nadine Voelkner, assistent-professor op de Rijksuniversiteit Groningen, en gespecialiseerd in de omgang van overheden met ziektes. 'Dat heeft alles te maken met de ervaring in Azië met de SARS-uitbraak in 2003. In een land als Hongkong heeft dat destijds echt diepe sporen achtergelaten. Dat land heeft veel lessen geleerd, en fors geïnvesteerd in voorlichting en preventie.' Voelkner, een Duitse, appte deze week nog met een vriendin in Hongkong. 'Er is niemand op straat, vertelde ze. Mensen mijden winkels, de meeste mensen werken thuis, iedereen draagt mondkapjes. Alleen in supermarkten en apotheken is het nog druk. En ze wast duizend keer per dag haar handen, zoals ze het zelf omschreef.'"
Lees het volledige interview op de Algemeen Dagblad website.
Over Nadine Voelkner
Dr. Nadine Voelkner is universitair docent Internationale betrekkingen bij de Faculteit der Letteren en verbonden aan de Groningen Centre for Health and Humanities en Aletta Jacobs School of Public Health. Ze doet momenteel onderzoek naar overheidsbeleid bij besmettelijke ziektes en plaatst deze ziekten in een bredere context. Het ontstaan van virussen door contact tussen mensen en dieren en hoe we hiermee omgaan heeft namelijk ook sociale en politieke oorzaken en gevolgen.
Meer informatie
Nadine Voelkner
Laatst gewijzigd: | 15 september 2022 12:45 |
Meer nieuws
-
08 oktober 2024
Passie voor duurzame mode
De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...
-
08 oktober 2024
De tong volgen
Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.
-
01 oktober 2024
Komt er een vrouwelijke Amerikaanse president?
Historicus Jelte Olthof is geïnteresseerd in het ontstaan, de werking en de invloed van de Amerikaanse Grondwet. Hoe functioneert een grondwet uit 1787 in het hedendaagse Amerika? Een Amerika dat snel verandert en waar in 2024 wellicht voor het...