Groningse onderzoekers praten over eenzaamheid in de oudheid in podcast 'Ervaringen in Eenzaamheid'

Het coronavirus dwingt ons weer tot het beperken van contacten met anderen. Voor velen een eenzame tijd. Maar wat betekent het om eenzaamheid te ervaren? Is dat voor iedereen hetzelfde, overal en altijd?
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een podcast gemaakt over eenzaamheid in de antieke wereld: Ervaringen in Eenzaamheid. Hoe vonden Atheense vrouwen het om steeds opgesloten te zitten in hun huizen? Wat dacht Jona in de buik van de vis? Waren Romeinen ook bang dat niemand naar hun begrafenis zou komen?
In het onderzoeksinstituut CRASIS van de Rijksuniversiteit Groningen kijken literatuurwetenschappers, historici, archeologen, filosofen en religiewetenschappers samen naar de klassieke oudheid. In zeven afleveringen gaat filosoof Albert Joosse met ze in gesprek over ervaringen in eenzaamheid van lang geleden, die verrassende perspectieven bieden voor vandaag.
Beluister de podcast hier, of zoek op ‘Ervaringen in Eenzaamheid’ op Spotify of Apple Podcasts (nieuwe afleveringen steeds op woensdag en vrijdag).
Laatst gewijzigd: | 08 januari 2024 13:27 |
Meer nieuws
-
12 maart 2025
Breaking news: lokale journalistiek leeft
Lokale journalistiek leeft, speelt nog steeds een belangrijke rol in ons leven én heeft absoluut toekomst. Sterker nog: lokale journalistiek kan meer dan ooit een cruciale rol spelen in het tot stand komen van ons gemeenschapsgevoel. Maar daarvoor...
-
11 maart 2025
Studentenchallenge: Begin een boek
De challenge Begin een boek daagt je uit om tien dagen lang mee te denken over het begin van recente romans.
-
11 maart 2025
Nieuw: Sketch Engine, tool voor taalonderzoek
Sketch Engine is een tool voor taalonderzoek, die ook gebruikt kunnen worden voor tekstanalyse of tekst mining.