Groningse onderzoekers praten over eenzaamheid in de oudheid in podcast 'Ervaringen in Eenzaamheid'
Het coronavirus dwingt ons weer tot het beperken van contacten met anderen. Voor velen een eenzame tijd. Maar wat betekent het om eenzaamheid te ervaren? Is dat voor iedereen hetzelfde, overal en altijd?
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een podcast gemaakt over eenzaamheid in de antieke wereld: Ervaringen in Eenzaamheid. Hoe vonden Atheense vrouwen het om steeds opgesloten te zitten in hun huizen? Wat dacht Jona in de buik van de vis? Waren Romeinen ook bang dat niemand naar hun begrafenis zou komen?
In het onderzoeksinstituut CRASIS van de Rijksuniversiteit Groningen kijken literatuurwetenschappers, historici, archeologen, filosofen en religiewetenschappers samen naar de klassieke oudheid. In zeven afleveringen gaat filosoof Albert Joosse met ze in gesprek over ervaringen in eenzaamheid van lang geleden, die verrassende perspectieven bieden voor vandaag.
Beluister de podcast hier, of zoek op ‘Ervaringen in Eenzaamheid’ op Spotify of Apple Podcasts (nieuwe afleveringen steeds op woensdag en vrijdag).
Laatst gewijzigd: | 08 januari 2024 13:27 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.