David Rijser benoemd als bijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid
David Rijser is per 1 januari 2019 benoemd als bijzonder hoogleraar op de leerstoel Recepties van de Klassieke Oudheid aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast zijn werk als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam zal hij de komende vijf jaar de reacties op de culturen van de klassieke oudheid in Europese en mondiale context en in historisch perspectief onderzoeken.
David Rijser (1956) studeerde Klassieke talen en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1988 cum laude afstudeerde. Naast een carrière in het onderwijs waarbij hij les gaf in filosofie, geschiedenis en Grieks en Latijn, werkte hij ook in de journalistiek. In 2006 promoveerde hij cum laude op het proefschrift ‘Raphael’s Poetics: Ekphrasis, Interaction and Typology in Art and Poetry of High Renaissance Rome’ aan de Universiteit van Amsterdam waar hij nu nog steeds werkt: Rijser is als specialist op het gebied van de receptie van de Klassieke Oudheid verbonden aan ACASA (Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology).
Rijser gaat onderzoek doen op het snijvlak van geschiedenis, cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis en letterkunde: met name op het gebied van de verwerking van het klassieke erfgoed in Middeleeuwen en Renaissance, maar ook in verband met de hedendaagse cultuur, bijvoorbeeld in film en televisiedrama. Daarbij onderhoudt hij op zowel het terrein van onderwijs als dat van onderzoek nauwe banden met de leerstoelgroepen betrokken bij onder andere de opleidingen Geschiedenis, Archeologie, Nederlandse taal en cultuur, Europese talen en culturen, Kunstgeschiedenis, Kunsten, Cultuur en Media. Het is voor het eerst dat het tachtigjarige Nederlands Klassiek Verbond (NKV) een leerstoel instelt en ondersteunt, en daarbij is de leeropdracht de eerste in zijn soort in Europa.
Laatst gewijzigd: | 09 mei 2019 17:35 |
Meer nieuws
-
08 oktober 2024
Passie voor duurzame mode
De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...
-
08 oktober 2024
De tong volgen
Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.
-
01 oktober 2024
Komt er een vrouwelijke Amerikaanse president?
Historicus Jelte Olthof is geïnteresseerd in het ontstaan, de werking en de invloed van de Amerikaanse Grondwet. Hoe functioneert een grondwet uit 1787 in het hedendaagse Amerika? Een Amerika dat snel verandert en waar in 2024 wellicht voor het...