Met 'old school' Trump naar morgen
Datum: | 13 januari 2025 |
Trump is een exponent van het type leider dat rond het jaar 2000 floreerde: een witte man van middelbare leeftijd, die succes vooral in termen van financiële deals maken definieert. Terwijl in de wereld juist diverse en duurzame leiders in opkomst zijn. Trumps terugkeer roept vragen op over de toekomst van leiderschap, stellen hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen in hun nieuwste column voor het Financieele Dagblad (FD).
Met de inauguratie van Donald Trump voor de deur lijken zijn voor- en tegenstanders het over één ding eens: alles zal anders worden. Aanhangers van Trump binnen en buiten de Verenigde Staten zien uit naar krachtdadig leiderschap dat de Amerikaanse en wereldeconomie laat floreren, en naar een leider die wel raad weet met zijn evenknieën in China en Rusland. Tegelijkertijd vrezen de critici dat we onder Trump in een mondiale handelsoorlog terecht komen en de wereld er een stuk onveiliger en minder duurzaam op zal worden.
In de verwachtingen over de tweede ambtstermijn van Trump lijkt het dus een kwestie van alles of niets. De tijd zal het leren, maar het zwart-witdenken over een leider als Trump past in een trend waarin leiders ofwel geheel niet deugen en gevaarlijk zijn, dan wel als halve verlossers worden gezien.
Toch, wie voorbij de online dagkoersen van leiders kijkt, ziet dat de meeste volgers en kiezers meestal een genuanceerder beeld van hun leiders hebben. Dat neemt niet weg dat we in de afgelopen 25 jaar anders tegen leiderschap aan zijn gaan kijken. Ver weg van de hijgerige 24-uurs nieuwscyclus met z'n 'jij deugt helemaal wel of niet'-dynamiek, zijn leiders in zowel de politiek als het bedrijfsleven op verschillende dimensies echt anders dan rond het jaar 2000. In hun column gaan Stoker en Garretsen verder in op deze veranderingen.