Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Energie & Duurzaamheid

Programma Energie & Duurzaamheid

Bij de RUG hebben we de taak om ons vastgoed flink te verduurzamen. Dit komt voort uit wettelijke verplichtingen en onze eigen duurzaamheidsambities. Zo moeten we tegen 2050 ons energieverbruik met 50% verminderen, en willen we als RUG in 2035 CO2-neutraal zijn. Een enorme opgave dus. We moeten aan de bak.

Om deze doelen te bereiken is in maart 2024 het Programma Energie & Duurzaamheid opgezet. Het programma werkt vanuit 4 thema’s. Per thema is een coördinator aangewezen. De thema’s zijn sterk met elkaar verweven.

decoratieve afbeelding

Nieuwbouw & renovatie

Dit thema gaat over de duurzaamheidsdoelen voor nieuwbouw en grootschalige renovatie. Nieuw te bouwen panden en grootschalige renovaties zullen aan strengere duurzaamheidseisen moeten voldoen.

We stellen vast wat de specifieke eisen zijn, waaraan moet worden voldaan bij nieuwbouw en/of renovatie. De bedoeling is, dat dit uiteindelijk als praktisch te gebruiken document wordt gedeeld met architecten, projectleiders en leveranciers, opdat ze deze eisen eenvoudig kunnen verwerken in een project.

Energiebesparing

De term energiebesparing is simpel: het besparen van energie. Sinds een aantal jaar hebben we als RUG verschillende wettelijke verplichtingen (en eigen ambities) om ons energieverbruik flink terug te dringen. Dit kan op ontzettend veel verschillende manieren. Denk aan beter isoleren, ledverlichting en ruimtes en gebouwen slimmer gebruiken.

Energieopwekking

In 2035 willen we 85% van alle energie die we bij de RUG gebruiken, zelf opwekken. Op welke manieren gaan we dat doen? En hoe kunnen we deze energie gebruiken, distribueren en opslaan? Dat zijn vragen waar dit thema zich op focust.

Beheer & onderhoud

In RUG-gebouwen vindt constant beheer en onderhoud plaats. Binnen dit thema kijken we waar er een duurzaamheidsslag gemaakt kan worden in het beheren en onderhouden van gebouwen. Er wordt bijvoorbeeld gezorgd dat alle gebouwen een energielabel krijgen en er wordt in kaart gebracht welke verduurzamingsmaatregelen we kunnen nemen om de gebouwen energiezuiniger te maken. Het gaat hierbij niet alleen over gebouwen maar bijvoorbeeld ook over biodiversiteit in terreinbeheer.

Laatst gewijzigd:16 december 2024 17:26
View this page in: English
Volg ons opfacebook instagram