LED IT GLOW: slimme verlichting voor een duurzame universiteit
De universiteit zet een belangrijke stap richting een duurzamere campus. Vanaf december vervangen we alle niet-energiezuinige binnenverlichting in de gebouwen door slimme ledverlichting. Hierdoor besparen we niet alleen veel energie, maar leveren we ook een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Lees hier wat dit project betekent voor de universiteit.
Wat is slimme verlichting?
Slimme verlichting werkt met sensoren die bepalen wanneer en hoe fel de lampen branden. Zo gaat een lamp automatisch aan zodra een ruimte wordt betreden en schakelt deze uit wanneer de ruimte wordt verlaten. Ook past de verlichting zich aan het omgevingslicht aan: fel bij schemer of donker, en zachter bij veel daglicht. Dit betekent niet alleen gebruiksgemak, maar ook aanzienlijke besparingen op energie en kosten. Bovendien is vergeten om verlichting uit te schakelen verleden tijd.
Wat wordt vervangen?
Alleen niet-duurzame hoofdverlichting wordt vervangen. In gebouwen zoals het Rölinggebouw, de Feringa Building en het Anda Kerkhoven Centre is de verlichting al op peil en blijft deze behouden.
Toekomstige toepassingen
De sensoren die worden geïnstalleerd, bieden in de toekomst mogelijkheden voor andere slimme toepassingen. Denk aan het aansturen van de ventilatie of het verzamelen van data voor efficiënter gebouwbeheer. Hiervoor is het project Smart Buildings gestart.
Energiebesparing en CO2-reductie
De besparing hangt af van de huidige verlichting, maar er wordt verwacht dat het energieverbruik op verlichting met 50-80% vermindert. Dit betekent niet alleen lagere kosten, maar ook een flinke verlaging van de CO₂-uitstoot.
Daarnaast wordt de oude verlichting ingezameld en verwerkt tot grondstoffen. Daar worden vervolgens weer nieuwe producten van gemaakt.
Binnen het LED project vervangen we RUG breed ongeveer 40.000 lichtarmaturen. Conventionele verlichting wordt vervangen voor smart LED verlichting, wat betekent dat er waar mogelijk licht gedimd of uitgeschakeld wordt, gestuurd op aanwezigheidsdetectie. Dit brengt het volgende geschatte besparingspotentieel nadat alle 40.000 armaturen vervangen zijn:
-
Reductie van ongeveer 3.850.000 kWh per jaar (~6,9% van het totale energieverbruik van de RUG!)
-
Reductie van ongeveer 2 miljoen kilo CO2 per jaar!
Deze CO2 reductie staat grofweg gelijk aan het volgende:
-
Bespaart het smelten van zoveel m3 poolijs per jaar: 1.242 m3
-
Enkele vlucht voor één persoon van Amsterdam - New York: 2.270
-
CO2 opname van zoveel volwassen bomen: 82.791
Planning
De vervangingsoperatie start op 2 december 2024. Eerst worden de gebouwen aangepakt waar de voordelen onderhoudstechnisch het grootst zijn, zoals het complex bij de Faculteit Medische Wetenschappen en het KVI. Gebouwen met recent geplaatste ledverlichting, geplande renovaties of die verkocht worden, worden niet meegenomen.
Binnen vijf jaar wordt de binnenverlichting universiteitsbreed vervangen. Dit gebeurt in overleg met gebouwbeheerders. Wanneer een gebouw aan de beurt is, wordt dit gecommuniceerd via de interne communicatiekanalen van de betreffende faculteit of dienst.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek, waarbij overlast tot een minimum wordt beperkt.
Samen werken we aan een duurzamere toekomst!
Laatst gewijzigd: | 28 november 2024 13:57 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...