Zernike Campus van het gas af!
Vanuit het Programma Energie & Duurzaamheid van de RUG zijn we in vergaande gesprekken met WarmteStad over het aansluiten van 9 gebouwen en 3 tennisblaashallen op de Zernike Campus. Omdat WarmteStad snel aan de slag wil gaan met de eerste aansluitingen, informeren we jullie alvast over de aankomende werkzaamheden.
Vorige week is met verschillende betrokkenen gesproken. In overleg bepalen we wanneer wel of juist niet werkzaamheden plaats kunnen vinden, in verband met de eventuele overlast. Aan de hand hiervan beslissen we over de precieze startdatum. Deze communiceren we binnenkort.
Wie is WarmteStad?
De gemeente Groningen wil voor 2035 van het aardgas af. Daarvoor heeft ze samen met Waterbedrijf Groningen, WarmteStad opgericht. WarmteStad biedt als het publieke warmtebedrijf duurzame warmte en koeling aan in de stad. Dit is het meest voor de hand liggende alternatief voor aardgas. Zelfvoorzienend, zonder winstoogmerk en niet afhankelijk van fossiele energie of verre leveranciers. WarmteStad benut warmte die anders wordt weggegooid. De restwarmte van datacentra QTS en Bytesnet op Zernike Campus wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. In 2022 werd hierbij de WarmteCentrale geopend die bijdraagt aan de verduurzaming van de stad. WarmteStad gebruikt ook warmte uit natuurlijke bronnen zoals zon, water en lucht. In 2024 is het zonnewarmtepark Dorkwerd, ten noorden van Zernike Campus, in gebruik genomen. Dit is één van de grootste zonnewarmteparken van Europa. De zomerse warmte die ze via het park opvangen, slaat WarmteStad op om deze ’s winters (als het koud is) gebouwen en huizen te verwarmen.
Aansluitingen
De aansluiting van de 9 gebouwen en 3 blaashallen is een logische stap om het doel te halen van een gasloze Zernike Campus in 2026, en de wettelijk benodigde reductie van CO2 te realiseren.
In 2025 worden Nijenborgh 4, Blauwborgje 10, Nadorstplein 2a, 2d en 3, Duisenberg en de Smitsborg aangesloten. De Bernoulliborg en Linnaeusborg staan voor 2027 gepland.
Het Sportcentrum wordt in november 2024 aangesloten op WS. Omdat de infrastructuur hier al ligt, is het een relatief kleine ingreep. In de paar jaar dat het oude Sportcentrum er nog staat, besparen we alvast 85.000 m3 gas per jaar (181.000 kg CO2). Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 71 huishoudens.
Waar vinden de werkzaamheden plaats?
Om de gebouwen rond Nijenborgh aan te kunnen sluiten, moet WS haar hoofdtracé uitbreiden. WS wil deze uitbreiding maken vanaf Blauwborgje tot aan Nijenborgh. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken en zo min mogelijk wegen open te graven, heeft WS besloten om deze leidingen aan te leggen middels een ondergrondse boring.
De inschatting is dat WarmteStad er in totaal, inclusief voorbereidingen en nawerk, ongeveer 9 weken mee bezig is.
Op het onderstaande plaatje zie je waar de leiding komt te liggen. Bij de voetbalvelden bij de Knickerbockers wordt de leiding onder de grond geschoven en voor de Energy Academy komt hij weer naar boven. Het wordt dus een ondergrondse boring onder de vijver en de busbaan door.
CO2-reductie voor de hele RUG
De totale CO2-uitstoot van de RUG was in 2023 34 miljoen kilo. Gas had hierin een aandeel van 19%, ruim 6 miljoen kilo CO2. Door aan te sluiten op WS gaan we dit aandeel meer dan halveren. De besparing is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 324 Nederlandse huishoudens.
Door slimmer en minder te stoken hebben we als RUG onze CO2-uitstoot al met 20% verminderd ten opzichte van 2019. En door genoemde gebouwen aan te sluiten op WS besparen we jaarlijks bijna 3 miljoen kg CO2. Dat is ruim 80% van onze huidige jaarlijkse CO2-uitstoot door gasverbruik.
Zowel vanuit de RUG als WarmteStad informeren we je regelmatig over de voortgang van de werkzaamheden.
Vragen?
Stuur je vraag naar communicatie.vastgoed rug.nl. Zij zorgen ervoor dat de vraag bij de juiste persoon van het programma Energie & Duurzaamheid terechtkomt.
Laatst gewijzigd: | 17 december 2024 15:03 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...