RUG sluit gebouwen aan op duurzame warmtenet WarmteStad
Maandag 7 april vierden Hans Biemans (Rijksuniversiteit Groningen), wethouder Energietransitie Philip Broeksma en Dick Takkebos (WarmteStad) samen met Hanze en RUG studenten, een belangrijke stap naar een aardgasvrije Zernike Campus. De komende twee jaar breidt WarmteStad haar publieke warmtenet uit op de Campus, waardoor de universiteit haar gebouwen op de Campus kan aansluiten op duurzame warmte. De bestuurders onthulden voor deze gelegenheid de ‘warmte toekomstboodschap' voor de Zernike Campus. Deze boodschap is vastgelegd op een warmteleiding en als een tijdscapsule onder de Campus ingegraven.

Groningse aanpak werkt
De tijdscapsule markeert zowel een belangrijke stap in de verduurzaming van de Campus als de gezamenlijke ambitie om Groningen CO₂-neutraal te maken. Philip Broeksma, wethouder van de gemeente Groningen: “Deze aansluiting van de RUG op ons publieke warmtenet is een grote stap in dit proces. En laat zien de Groningse aanpak werkt. Het warmtenet wordt steeds duurzamer, levert warmte voor de best mogelijke prijs en met zeggenschap in eigen stad. De RUG geeft het goede voorbeeld. Zo bouwen we aan een toekomstbestendige, aardgasvrije stad voor iedereen.”
RUG: jaarlijkse besparing van 3 miljoen kilo CO₂-uitstoot
De komende twee jaar sluit de RUG negen gebouwen en drie tennisblaashallen aan op het publieke warmtenet. Vanaf 2024 wordt het warmtenet ook gevoed met (zomerse) zonnewarmte van zonnewarmtepark Dorkwerd. Dit was een extra reden voor de onderwijsinstelling om de overstap naar WarmteStad te maken. Met de aansluiting bespaart de RUG 3 miljoen kilo CO₂-uitstoot per jaar. Samen met een aangepast stookbeleid en de sloop/verbouwing van Nijenborgh 4, is er een jaarlijkse reductie van bijna 80 procent in uitstoot ten opzichte van 2023. RUG-bestuurder Hans Biemans: "Met de aansluiting van een aantal van onze gebouwen op het Groningse warmtenet zetten we een belangrijke stap in ons duurzaamheidsbeleid. Voor de RUG betekent dit jaarlijks een CO₂-besparing en een vermindering van het gasverbruik dat gelijkstaat aan de uitstoot en verbruik van 1300 Groningse huishoudens. Dat is een forse vooruitgang in onze duurzame ambities."

Alles komt samen op Zernike Campus
In 2017 is Warmtestad begonnen met de aanleg van het warmtenet op de Zernike Campus. Inmiddels is de eerste WarmteCentrale van de stad op de Campus gebouwd in 2022 en stappen steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen over van aardgas naar het Groningse duurzame warmtenet. Sinds een paar jaar zijn de RUG en WarmteStad met elkaar in gesprek hierover. Dick Takkebos: “Toen we eenmaal onze denkbeelden rondom duurzame warmte naast elkaar legden, was het mooi om te constateren dat we op dezelfde lijn zaten. Voor WarmteStad is dit moment extra bijzonder, omdat alles op de Zernike Campus bij elkaar komt. Onze duurzame bronnen bevinden zich op de Campus zoals de WarmteCentrale en Zonnewarmtepark Dorkwerd, het warmtenet hier breiden we uit en we sluiten nu een belangrijke gebruiker van de Campus aan. Zo verwarmen we een groot instituut ín de stad met warmte uit eigen omgeving, opgewekt op een manier die goed is voor klimaat en leefomgeving.”
Laatst gewijzigd: | 08 april 2025 08:39 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...