Skip to ContentSkip to Navigation

Onderzoek suïcidepreventie voor pleeggezinnen en gezinshuizen

Training voor pleeggezinnen en gezinshuizen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt een nieuw ontwikkelde training voor pleegouders en gezinshuisouders, die hen leert hoe zij de suïcidale gedachten van hun pleegkind beter met hen bespreekbaar kunnen maken, hoe zij zelfverzekerd en consistent kunnen handelen, en hoe zij hun pleegkind kunnen helpen om meer weerstand tegen deze gedachten te bieden. Deze training is uniek: nog niet eerder is er in Nederland een uitgebreide suïcidepreventie training gemaakt gericht op pleegouders en gezinshuisouders.

Waarom dit onderzoek?

Uit eerder buitenlands onderzoek is gebleken dat kinderen uit pleeggezinnen driemaal zoveel last kunnen hebben van suïcidale gedachten, en ook vaker een suïcidepoging doen vergeleken met kinderen uit niet-pleeggezinnen. Bovendien wordt het onderwerp suïcidaliteit binnen pleeggezinnen (maar ook onder pleegzorgwerkers) niet altijd besproken. Wanneer er wel over dit thema wordt gesproken, leidt dit vaak nog niet tot het gewenste resultaat. Met dit onderzoek willen wij hier verandering in brengen door een trainingsaanbod voor pleegouders en gezinshuisouders.

Vanaf nu (juni 2024) kunnen pleegouders en gezinshuisouders zich aanmelden voor de training. Voorafgaand, tijdens en na de training zullen wij aan alle deelnemende pleegouders en gezinshuisouders vragen of zij en hun pleegkind op verschillende momenten een vragenlijst willen invullen. Deze vragenlijsten helpen ons te bepalen of pleegouders/gezinshuisouders en hun pleegkind baat hebben gehad bij deze training.

Deelnemen aan de training

Mocht u interesse hebben in deelname, dan komen we graag met u in contact. Klik op het tabblad ‘deelname’ voor meer informatie over deelname.  De training zal vier dagdelen beslaan (wekelijkse bijeenkomsten) en bestaat uit vijf pijlers. Dit jaar is de training voor pleegouders en gezinshuisouders geheel gratis te volgen. Verder is de training SKJ-geaccrediteerd. Pleegouders en gezinshuisouders zullen in kleine groepjes (6 á 7 deelnemers) deelnemen aan de bijeenkomsten. De training is uitsluitend online te volgen. Bent u benieuwd hoe de training er in grote lijnen uitziet? U kunt hiervoor op het tabblad ‘training’ klikken. Hier kunt u de flyer lezen, met meer informatie over het onderzoek.  

In het geval van vragen, kan er contact worden opgenomen met de onderzoeker Kim Setkowski (k.setkowski rug.nl).

De ethische commissie van de afdeling Pedagogiek en Onderwijswetenschappen heeft dit onderzoek goedgekeurd.

Laatst gewijzigd:28 juni 2024 14:19