Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Monika Smit benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychosociale zorg voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen

03 juli 2018
Monika Smit

Per 1 juli 2018 is Monika Smit benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychosociale zorg voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen bij de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is gevestigd en gefinancierd door Stichting Nidos, de (gezins-)voogdijvereniging voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen en kinderen uit vluchtelingengezinnen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. De leerstoel van Monika Smit is ondergebracht bij de basiseenheid Orthopedagogiek van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoek naar zorg en begeleiding alleenstaande minderjarige vreemdelingen

De komende tijd zal Smit onder andere onderzoek doen naar de situatie van volwassenen die als alleenstaande minderjarige vreemdeling naar Nederland kwamen. Smit: “In de afgelopen decennia zijn er vele asielzoekers als minderjarige, onbegeleid in Nederland aangekomen. Door meer te weten te komen over hoe het nu gaat met hen en met hun eventuele kinderen, en terug te kijken op de opvang en begeleiding die zij indertijd in Nederland ontvingen, leren we meer over wat jonge mensen in dergelijke situaties nodig hebben aan begeleiding en zorg.”

Achtergrond

Monika Smit studeerde orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Tot 2000 werkte zij bij de vakgroep Orthopedagogiek van die universiteit, waar zij in 1993 promoveerde op een onderzoek naar beëindiging van tehuishulpverlening. Vervolgens was zij tot 2010 senior onderzoeker bij het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Momenteel is zij hoofd van de afdeling Rechtsbestel, Wetgeving en Internationale en vreemdelingenaangelegenheden van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze functie blijft zij uitvoeren naast het bijzonder hoogleraarschap.

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:47
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...