Selectieprocedure bachelor Psychologie
De Rijksuniversiteit Groningen hanteert een numerus fixus voor de bacheloropleiding Psychologie. Dit betekent dat er een beperkt aantal (600) plaatsen beschikbaar is die via een selectieprocedure worden toegewezen.
De procedure bestaat uit het schrijven van een motivatiebrief en het maken van een selectietoets. Het resultaat van jouw toets, in vergelijking met de resultaten van andere deelnemers, bepaalt jouw rangnummer en daarmee de kans op toelating. Resultaten van je vooropleiding en CV worden niet meegenomen in de selectieprocedure.
De selectieprocedure voor de bachelor Psychologie in Groningen in 5 stappen:
Stap 1: Meld je aan bij Studielink.nl.
Stap 2: Schrijf en upload een motivatiebrief
Stap 3: Bereid je voor op de selectietoets
Stap 4: Doe de selectietoets
Stap 5: Rangnummer en toelating
Meld je aan bij studielink tussen 1 oktober 2024 en 15 januari 2025
Op de website van Studielink kun je je aanmelden voor een studie in het Nederlandse Hoger onderwijs. Binnen Studielink kies je tussen de Nederlandstalige of de Engelstalige bachelor. Maak deze keuze zorgvuldig, want na de aanmeldingsdeadline kan deze niet meer worden gewijzigd. Zorg ervoor dat je als startdatum 1 september selecteert, anders kun je problemen ondervinden tijdens het aanmeldproces. Je kunt je aanmelden terwijl je je diploma of taaltoets nog niet hebt behaald, maar dient uiterlijk op 15 juli te voldoen aan de vooropleidingseisen.
Check toelaatbaarheid door Rijksuniversiteit Groningen
Na aanmelding in Studielink wordt gecheckt of je (in principe) toelaatbaar bent tot de opleiding Psychologie of dat er aanvullende informatie nodig is om dit te bepalen. Voor algemene informatie en informatie over de toelatingsprocedure, kijk op de pagina's voor Nederlandse studenten / Internationale studenten.
Plaatsing in de Nederlandstalige of Engelstalige bachelor
De opleiding heeft in totaal 600 plaatsen. Na de selectietoets worden 350 plaatsen toegewezen aan de best scorende studenten van de Nederlandstalige bachelor en 250 aan de best scorende studenten van de Engelstalige bachelor. Wanneer er een plaats vrijkomt (ongeacht de taalvariant), wordt de best scorende student van de wachtlijst, afwisselend uit beide taalvarianten, toegelaten.
Numerus Fixus opleiding
Je mag je per studiejaar aanmelden voor maximaal twee opleidingen met een numerus fixus. Dit kunnen dezelfde opleidingen zijn bij twee verschillende onderwijsinstellingen. Daarnaast heb je in totaal drie selectiepogingen per numerus fixus opleiding. Dit betekent dat je je maximaal drie keer kunt aanmelden voor de opleiding Psychologie. Kijk voor meer informatie op de website van studiekeuze123.
Studenten met een hbo vooropleiding
Om met een hbo-propedeuse of bachelor in te kunnen stromen moet je aantonen dat je voldoende voorkennis op VWO-6 niveau hebt door middel van één of meerdere aanvullende examens. Op deze pagina vind je informatie over deze nadere vooropleidingseisen, hoe je hieraan kunt voldoen en welke stappen je moet ondernemen.
Overstappen
Studenten die overstappen van een Psychologie bacheloropleiding van een andere Nederlandse universiteit, volgen dezelfde aanmeldings- en inschrijvingsprocedure als andere studenten, inclusief selectie. Dit betekent dat je je via Studielink als eerstejaarsstudent moet aanmelden. Na volledige inschrijving kunnen vrijstellingen worden aangevraagd via de Examencommissie.
Meer informatie
Kort na 15 januari ontvang je, mits je bent aangemeld via Studielink en een motivatiebrief hebt ingediend, per e-mail verdere informatie over de selectieprocedure en de selectietoets.
Van 1 oktober tot 25 januari kun je je motivatiebrief uploaden.
Schrijf een motivatiebrief waarin je aangeeft (maximaal 1500 tekens) waarom je graag Psychologie in Groningen wilt studeren. Het doel van deze motivatiebrief is dat je een weloverwogen keuze maakt en dat jij en wij duidelijk hebben waarom je deze studie wilt doen. We beoordelen of je het schrijven van deze motivatiebrief voldoende serieus hebt genomen. De specifieke inhoud van de motivatie zal niet meegewogen worden bij de selectieprocedure, hiervoor wordt de selectietoets gebruikt.
Na het succesvol uploaden van je brief ontvang je een geautomatiseerde bevestigingsmail. Ontvang je deze niet, probeer dan opnieuw te uploaden. Als je daarna nog steeds geen bevestiging ontvangt, neem dan contact met ons op. Je bent automatisch aangemeld voor de selectietoets indien we je inschrijving en motivatiebrief op tijd hebben ontvangen.
Opzet en doel selectietoets
De selectietoets geeft je een realistisch beeld van wat het studieprogramma te bieden heeft en wat er van je verwacht wordt. De toets bestaat uit het bestuderen van voor de opleiding representatieve literatuur en een videocollege, waarop je wordt getoetst door middel van drie multiple choice toetsen. De selectietoets omvat de onderwerpen Introductie in de psychologie, Statistiek en Sociale psychologie. Dit zogenaamde curriculum sampling geeft een goede indicatie van de studieprestaties in het eerste jaar (en lange termijn) en helpt ons hiermee de beste studenten te selecteren.
Studiemateriaal
Om je voor te bereiden op de (multiple-choice) toets bestudeer je literatuur voor de verschillende deeltoetsen en een videocollege. Het studiemateriaal is op deze pagina beschikbaar.
Oefenomgeving
Om vertrouwd te raken met de manier waarop de toets wordt afgenomen, krijg je medio februari (bij aanmelding Studielink en inleveren motivatiebrief) toegang tot een oefenomgeving, met daarin een korte oefentoets. Deze oefentoets is qua vorm (niet qua inhoud) vergelijkbaar met de selectietoets. Voorbeeldtoetsen om te oefenen met het studiemateriaal worden niet verstrekt.
Extra tijd aanvragen
Het is mogelijk om extra tijd te krijgen in geval van AD(H)D, dyslexie of andere functiebeperkingen. Per toetsonderdeel krijg je 10 minuten extra.
Je kunt extra tijd kun je aanvragen door voor 25 januari een verzoek te sturen naar psychology rug.nl, vergezeld van een officiële medische verklaring van een bevoegd persoon of instantie.
Taal
De te bestuderen literatuur is in het Engels. Voor studenten die zich hebben ingeschreven voor de Nederlandstalige bachelor, zal de selectietoets in het Nederlands worden afgenomen.
Algemene tips bij het voorbereiden op de toets
-
Je moet de theorie begrijpen en kunnen toepassen.
-
Je moet relevante definities en formules onthouden en deze kunnen toepassen en gebruiken voor berekeningen.
-
We verstrekken geen extra studiemateriaal, oefenvragen of examens uit het verleden. Het serieus bestuderen van de verstrekte literatuur is voldoende om de selectietoets goed te kunnen maken.
-
Zorg dat je vooraf getest hebt of je computer/laptop en internet goed werken.
-
Tijdens de toets heb je een eenvoudige rekenmachine nodig; een grafische rekenmachine is niet nodig.
Voorbereiding
Bereid je goed voor op de selectietoets. Wil je weten hoe andere studenten de selectietoets hebben ervaren? Bekijk dan dit filmpje over de selectietoets van de bachelor Psychologie.
Je bent automatisch aangemeld voor de selectietoets als je inschrijving en motivatiebrief op tijd bij ons binnen zijn. De selectietoets vindt online plaats, wat betekent dat je de selectietoets vanaf elke locatie kunt maken (ook in het buitenland).
Datum
8 maart 2025
10.00 - 20.00 CET
Je kunt zelf het moment bepalen waarop je de toets maakt (duur ca. 3 uur inclusief pauzes).
De selectietoets vindt voor beide taalvarianten online plaats. Dit wijkt af van eerdere informatie op de website waarin stond dat de toets voor de Nederlandstalige Bachelor op locatie zou zijn.
Het resultaat van jouw toets, in vergelijking met de resultaten van andere deelnemers, bepaalt jouw rangnummer en daarmee de kans op toelating.
Op 15 april 2025 ontvang je via Studielink je rangnummer. Je krijgt een plaats aangeboden (rangnummer 1-600) of je wordt op de wachtlijst geplaatst (rangnummers boven 600). Kort na 15 april ontvang je per mail meer informatie over je persoonlijke resultaten, rangnummer en hoe verder. Vanaf 15 april worden wekelijks de rangnummers getoond op deze pagina.
Tot 31 augustus kunnen nog plaatsen worden aangeboden. Om de aangeboden plaats te behouden, moet je deze binnen twee weken accepteren.
In onderstaande tabel vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste stappen en cruciale deadlines. Houd je aan deze deadlines, overschrijding hiervan zorgt voor uitsluiting van deelname aan de selectieprocedure.
Wat | |
Aanmelden via Studielink |
1 okt 2024 - |
Uploaden motivatiebrief |
1 okt 2024 - |
Deadline aanvraag extra tijd |
25 jan 2025 |
Informatie over de selectieprocedure en selectietoets |
kort na 15 jan 2025 |
Webinar selectietoets (bij complete aanmelding) |
medio februari 2024 |
Selectietoets (online)
|
8 maart 2025
10.00 - 20.00 CET |
Rangnummer bekendmaking |
15 apr 2025 |
Informatie over resultaat selectietoets en rangnummer |
Uiterlijk 18 apr 2025 |
Uiterste datum plek toegewezen |
31 aug 2025 |
Het resultaat van jouw toets, in vergelijking met de resultaten van anderen, bepaalt jouw rangnummer en daarmee de kans op toelating. Na de selectietoets worden 350 plaatsen toegewezen aan de best scorende studenten van de Nederlandstalige bachelor en 250 aan de best scorende studenten van de Engelstalige bachelor. Wanneer er een plaats vrijkomt (ongeacht de taalvariant), wordt de best scorende student van de wachtlijst, afwisselend uit beide taalvarianten, toegelaten.
Alhoewel behaalde resultaten uit het verleden uiteraard geen garantie geven, vind je hieronder, ter indicatie van de kans op toelating, een overzicht van de aantallen van afgelopen jaren. Let op: Voor het studiejaar 2025-2026 wordt voor het eerst gestuurd op aantallen per taalvariant, wat mogelijk invloed kan hebben op de hieronder beschreven variabelen.
Helaas kunnen wij je geen persoonlijke inschatting geven van de kans op toelating.
2021-2022 |
2022-2023 |
2023- 2024 |
2024-2025
|
|
Complete aanmeldingen |
2065 |
2073 |
1961 |
1783
|
Deelname selectietoets |
1823 |
1815 |
1791 |
1604
|
Hoogste rangnummer welke een plaats aangeboden kreeg |
898 |
899 |
851 |
996
|
Vragen over de selectieprocedure?
Neem gerust contact met ons op via psychology@rug.nl.
Andere vragen?
Neem een kijkje op onze FAQ-pagina met veel gestelde vragen. In veel gevallen vind je hier al het antwoord op je vraag. Heb je het antwoord daar niet kunnen vinden, neem dan contact op met Studenten Informatie & Administratie. Zij kunnen je verder helpen met informatie over onderwerpen als aanmelding, Studielink, inschrijving en collegegeld.
Andere relevant pagina’s:
Ben je benieuwd naar de ervaringen van een huidige student Psychologie? Onze studentassistenten beantwoorden graag je vragen via voorlichting.psychologie@rug.nl.
Laatst gewijzigd: | 20 januari 2025 10:10 |