Skip to ContentSkip to Navigation

Duurzaam gedrag maakt gelukkig

19 juli 2021

Duurzaam leven is soms best wat gedoe. Voor het milieu en klimaat is het nodig, maar voor het individu brengt al dat afval scheiden, recyclen en energie besparen extra moeite en kosten met zich mee. Nieuw onderzoek laat echter zien dat mensen die duurzaam bezig zijn hier zelf ook direct profijt van kunnen hebben: duurzaam gedrag lijkt namelijk gelukkig te maken.

Duurzaam gedrag lijkt gelukkig te maken.
Duurzaam gedrag lijkt gelukkig te maken.

Meta-analyse

In een onlangs gepubliceerde meta-analyse van Stephanie Johnson Zawadzki, Thijs Bouman en Linda Steg werden 78 eerder uitgevoerde onderzoeken naar duurzaam gedrag en subjectief welbevinden geanalyseerd met als doel om preciezere uitspraken over de relatie tussen deze twee te kunnen doen. De onderzoekers keken naar verschillende soorten gedrag, zoals koopgedrag, voedingskeuze, energiegebruik en het scheiden van afval. Uit de meta-analyse blijkt dat er consequent een positieve relatie tussen de verschillende soorten duurzaam gedrag en welzijn is.


Warm glow

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de relatie tussen duurzaam gedrag en geluk sterker is als men bewust handelt en het dus geen automatisme of gewoonte is. Onderzoeker Stephanie Johnson Zawadzki: “Stel, je hebt in een supermarkt twee opties voor het avondeten in je handen: een reguliere optie en een duurzame optie. Als je in zo’n situatie bewust voor de duurzame optie kiest dan voelt die keuze meer betekenisvol. De kans is groter dat je dan een zogenaamde warm glow ervaart - een fijn gevoel doordat je het juiste hebt gedaan. Als je vaker zulke keuzes maakt dan kan dat bijdragen aan een dieper gevoel van zingeving, wat op termijn weer zorgt voor meer geluk.”


Dit is geen nieuw verschijnsel. Aristoteles beweerde in de oudheid al dat ‘het juiste doen’ een belangrijk bron van geluk is. Je duurzaam gedragen wordt vandaag de dag blijkbaar gezien als ‘het juiste doen’, aldus onderzoeker Thijs Bouman.


Nadruk op het positieve

Een van de belangrijkste implicaties van het onderzoek is dat duurzaam gedrag niet alleen maar geld en moeite kost, maar dat het ook wat oplevert: mensen voelen zich er goed door. Politici en beleidsmakers kunnen deze informatie in hun voordeel gebruiken door deze positieve kanten van duurzaam gedrag te benadrukken.


Artikel

  • Zawadzki, SJ, Steg, L., & Bouman, T. (2020). Meta-analytic evidence for a robust and positive association between individuals' pro-environmental behaviors and their subjective wellbeing. Environmental Research Letters, 15, 123007. doi:10.1088/1748-9326/abc4ae

Meer lezen over dit onderwerp?

Laatst gewijzigd:26 juli 2021 09:39
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...