Skip to ContentSkip to Navigation

Gaswinningsproblemen raken ook Drenthe: schade en psychosociale impact voorbij de provinciegrens

19 december 2024

De impact van de gaswinningsproblematiek stopt niet bij de provinciegrens van Groningen. Een vragenlijstonderzoek in Drenthe laat zien dat bewoners van deze provincie, met name in de noordelijke grensgebieden, schade en gezondheidsklachten ervaren. Ook maken Drenten zich zorgen over toekomstige gaswinning in kleine velden.

In het voorjaar van 2024 is een jaarlijks vragenlijstonderzoek gestart onder een steekproef van bewoners van Drenthe. Dit onderzoek maakt deel uit van het project Gronings Perspectief, waarin sinds 2016 wordt gemeten wat de gevolgen van de gaswinningsproblematiek zijn voor bewoners van de provincie Groningen.

Gezondheidsklachten en zorgen over de toekomst
Veel Drenten die in de buurt van de provinciegrens met Groningen wonen geven aan schade aan hun woning te hebben door gaswinning. Deze schade wordt zowel toegeschreven aan gaswinning in het Groningenveld als aan gaswinning in de kleinere velden in Drenthe. Mensen met schade aan hun woning ervaren meer stressgerelateerde gezondheidsklachten dan mensen zonder schade. In de noordelijke grensgebieden van Drenthe maakt men zich bovendien zorgen over toekomstige gaswinning in de kleine gasvelden, nu het Groningenveld gesloten is.

Een respondent in een open antwoord op de vraag over zorgen voor de toekomst: “Nu er in Groningen geen gas meer gewonnen wordt, verplaatst de NAM alles naar Drenthe en ik ben bang dat hier hetzelfde gebeurt als in Groningen.”

Verder kijken dan de fysieke schade
Het recente onderzoek Gestapelde effecten van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) concludeert dat de optelsom van trillingen door gasopslag en gaswinning uit kleine velden geen risico voor schade aan huizen geeft. Niettemin leven hier zorgen over bij bewoners en is het belangrijk dat overheden – zowel de rijksoverheid als de provinciale en lokale overheid - deze zorgen serieus blijven nemen en oog hebben voor psychosociale gevolgen.

Annette Scherpenzeel, onderzoeker Gronings Perspectief: “Als bewoners van Drenthe het gevoel krijgen dat hun zorgen niet meer meetellen, kan het vertrouwen in de overheid verder worden aangetast.”

Over het onderzoek
Sinds 2016 wordt binnen het onderzoek Gronings Perspectief gemeten wat de impact is van aardbevingsschade onder de bevolking van de provincie Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen en het Nivel werken hierin samen. Door middel van vragenlijsten wordt gemeten hoe mensen in Groningen zich voelen over hun veiligheid, hoe ze risico’s inschatten, hoeveel vertrouwen ze hebben in instanties en hoe gezond ze zijn. In voorjaar 2024 is het onderzoek uitgebreid naar de provincie Drenthe. Daartoe worden online vragenlijsten afgenomen in het Drents panel, beheerd door Trendbureau Drenthe. In april 2024 is door 1259 leden van het Drents panel een eerste vragenlijst ingevuld over de gevolgen van de gaswinningsproblematiek.

Het projectteam van Gronings Perspectief bestaat uit: Michel Dückers (RUG/Nivel), Annette Scherpenzeel (Nivel), Chantal d'Amore (RUG), Judith van der Molen, Babet Kanis (Nivel), Sanne Berends (RUG) en Marjolein Boendermaker (RUG).

Meer informatie:

Laatst gewijzigd:19 december 2024 09:33

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...