Skip to ContentSkip to Navigation

Klaske Glashouwer benoemd als bijzonder hoogleraar eetstoornissen

16 januari 2025
Klaske Glashouwer
Klaske Glashouwer

Per 1 januari 2025 is Klaske Glashouwer benoemd tot bijzonder hoogleraar Diagnostiek en behandeling van eetstoornissen bij jeugdigen aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG en Accare. De leerstoel richt zich op het verbeteren van zorg voor jongeren met eetstoornissen.  

Eetproblemen onder jongeren zijn een belangrijk probleem met verstrekkende gevolgen voor zowel de jongeren zelf als hun omgeving. Een eetprobleem wordt nu nog vaak (te) laat herkend. Ondanks goede bestaande behandelingen knappen sommige jongeren nog onvoldoende op en blijft een groot aantal jongeren onbehandeld. Dit vraagt om dringende aandacht en actie.

Behandeltechnieken verbeteren en bewustwording vergroten
Klaske: ‘Mijn doel is om beter te begrijpen wat eetstoornissen zo hardnekkig maakt en zo zicht te krijgen op de cruciale aangrijpingspunten voor behandeling. Ik wil het onderzoek hiernaar verder uitbouwen en op basis daarvan kijken of we bestaande behandelingen kunnen verbeteren en/of nieuwe behandeltechnieken kunnen ontwikkelen. Daarnaast vind ik het belangrijk om mee te helpen met het verspreiden en bevorderen van bestaande evidence-based diagnostiek en behandeling, zodat jongeren en hun ouders de best mogelijke zorg ontvangen. Ook heeft de leerstoel als doel bij te dragen aan het vergroten van de bewustwording; om jongeren goed te informeren over eetproblemen en eetstoornissen, en hen aan te moedigen sneller hulp te zoeken. Hier zijn al initiatieven over gestart de afgelopen jaren, zoals 99gram.nl, die ik mee wil helpen versterken.’

Wetenschap en praktijk
Glashouwer is wetenschappelijk onderzoeker en behandelaar (GZ-psycholoog en cognitief-gedragstherapeut VGCt) bij Accare. Hiermee brengt zij de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek bij elkaar. Glashouwer is tevens voorzitter van de sectie Eetstoornissen en obesitas van de VGCt (Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën) en actief betrokken bij LEUKK (een van de initiatieven van landelijke ketenaanpak eetstoornissen K-EET).

Samenwerking en innovatie
Sinds 2005 werken de RUG en Accare nauw samen als het gaat om eetstoornissen, wat heeft geleid tot een vruchtbare wisselwerking tussen wetenschap en praktijk. Met deze benoeming zetten Accare en de RUG een belangrijke stap in het ontwikkelen en delen van kennis om eetproblemen vroegtijdig te onderkennen en te behandelen. Samen werken we aan een toekomst waarin elke jongere en hun ouders tijdig de zorg en ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.

 Meer informatie
- Profielpagina Klaske Glashouwer
- Accare

Laatst gewijzigd:16 januari 2025 09:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...