Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Promotie: S.H. Mousavi Torshezi, Gepraktiseerde religie thuis en sociale limieten. Een vergelijkende studie van de opvoeding en houding van jongeren bij gereformeerd vrijgemaakte, hindoe-, joods, islam. en seculiere gezinnen in de Nederlandse samenleving

15 oktober 2009

Promotie: S.H. Mousavi Torshezi, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Gepraktiseerde religie thuis en sociale limieten. Een vergelijkende studie van de opvoeding en houding van jongeren bij gereformeerd vrijgemaakte, hindoe-, joods, islam. en seculiere gezinnen in de Nederlandse samenleving

Promotor(s): prof.dr. J.E. Rink, prof.dr. P.S. van Koningsveld

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

 

Verschillen tussen religieuze en seculiere ouders onderzocht

Hassan Mousavi onderzocht de mogelijke verschillen tussen religieuze en seculiere ouders en hun kinderen en tussen verschillende religieuze groepen onderling. Daarbij lag de nadruk op een exploratie van een mogelijke samenhang tussen gepraktiseerde religie in de thuissituatie, de opvoeding aldaar en de houding van jongeren tussen de 12 en 21 jaar ten opzichte van sociale grenzen in de Nederlandse samenleving.

Hij concludeert dat religieuze ouders normen en controle meer benadrukken dan niet-religieuze ouders. Niet-religieuze ouders leggen meer nadruk op oriëntatie en expressie dan religieuze ouders. De kinderen van beide groepen verschillen echter nauwelijks in hun houding ten opzichte van sociale grenzen. Mousavi vond tevens enkele overeenkomsten tussen de religie-intensiteit en de opvoeding bij de religieuze onderzoeksgroepen onderling.

Mousavi vergeleek de volgende gezinnen: gereformeerd vrijgemaakt, liberaal joods, hindoe, moslim en seculier. Van ieder gezin vulden een ouderpaar en een jongere in totaal vier vragenlijsten in, waarvan drie bestaande vragenlijsten. De vierde is door de onderzoeker tijdens deze studie ontwikkeld voor het meten van de religie-intensiteit van de ouders. Voor iedere religieuze onderzoeksgroep werd een aparte versie geconstrueerd.

Sayed Hassan Mousavi Thorshezi (Iran, 1954) studeerde islamologie aan de Universiteit Leiden en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Orthopedagogiek van de RUG en bij de stichting Jongeren en Sociale Limieten. Het proefschrift verschijnt in een handelseditie bij Uitgeverij Garant in Antwerpen, België.  

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:36

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...