Skip to ContentSkip to Navigation

Oratie: prof.dr. T.T. Postmes, Understanding how groups form and societies transform: communication, identity and social reality

27 januari 2009

Oratie: prof.dr. T.T. Postmes, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Understanding how groups form and societies transform: communication, identity and social reality

Leeropdracht: Sociale psychologie

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

 

Er wordt vaak beweerd dat mensen veranderingen schuwen. Ten onrechte: het succes van moderne communicatietechnologie illustreert het gemak waarmee de mens een nieuwigheid omarmt. Groepen, organisaties en samenlevingen maken eveneens periodes van stormachtige verandering door. De ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving sinds 2001 illustreren dit fenomeen goed: eeuwenlang was ons land een baken van tolerantie, nu geeft het gehoor aan politici die een decennium geleden zouden zijn weggezet als xenofobe dorpsgek. Wat zijn de sociaal-psychologische processen die hierbij een rol spelen?

Postmes gaat in zijn inaugurele rede in op de rol van communicatie tussen personen en in kleine groepen. De invloed van deze micro-conversaties wordt vaak onderschat. Onderzoek laat zien dat dergelijke communicatie een sterke invloed heeft op de vorming en transformatie van enerzijds sociale identiteiten, en anderzijds de waargenomen sociale realiteit. Onderzoek laat ook zien hoe deze factoren gezamenlijk ons sociale gedrag kunnen beïnvloeden. Dit proces wordt onder meer geïllustreerd aan de hand van een serie onderzoeken naar xenofobie en discriminatie onder scholieren. De resultaten van dit onderzoek vertonen overeenkomsten met de hierboven genoemde veranderingen in Nederland.

 

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 juli 2024

    12 miljoen euro voor onderzoek naar impact groene waterstof

    Een consortium dat onderzoek doet naar de sociaaleconomische impact van waterstof met onder andere onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO.

  • 11 juli 2024

    Toegewijde docent en mentor gedecoreerd

    Op donderdag 11 juli 2024 is José Heesink met pensioen gegaan. Tijdens haar afscheid ontving ze een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen.

  • 27 juni 2024

    Oefenen met VR-kleuterklas wint Nederlandse Onderwijspremie 2024

    Het project ‘De Klas op Orde met Virtual Reality’ van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Nederlandse Onderwijspremie 2024 gewonnen. Het project, een samenwerking van onder andere Jolien Mouw, universitair docent Onderwijswetenschappen, en het...