Oratie: prof.dr. R.R. Meijer, Psychometrie en de psychologische praktijk van alledag
Oratie: prof.dr. R.R. Meijer, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Psychometrie en de psychologische praktijk van alledag
Leeropdracht: Psychometrische en statistische technieken
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Psychologisch testen speelt een belangrijke rol in veel toegepast psychologisch onderzoek, zoals bij de selectie van personeel voor bedrijven, het stellen van klinische diagnoses bij therapeutische behandelingen of onderzoek naar schoolkeuzes. In deze oratie wordt geïllustreerd dat, ondanks soms kritische geluiden in de maatschappij, het gebruik van psychologische tests zeer nuttig is. Uit onderzoek blijkt dat er vaak een hogere samenhang is tussen de scores op een psychologische test en toekomstig werkgedrag dan tussen een medische behandeling en de kans op herstel van een ziekte. Verder wordt ingegaan op verschillende nieuwe manieren waarop psychologische tests worden afgenomen. Zo maken de opkomst van de computer en het internet het mogelijk om bijvoorbeeld tests thuis bij kandidaten af te nemen. Deze vorm van toetsing wordt populair omdat het bedrijven veel geld bespaart. Het aanbieden van psychologische tests op deze manier is omstreden omdat er gemakkelijk fraude kan worden gepleegd. Ingegaan wordt onder welke omstandigheden dit verantwoord kan plaatsvinden en hoe nieuwe methoden hierbij van dienst kunnen zijn. Ook wordt ingegaan op het gebruik van nieuwe methoden om een betere onderbouwing te geven van classificatiesystemen ten behoeve psychische stoornissen. Veel vragenlijsten blijken geen goede instrumenten te zijn om personen in te delen in de mate waarin zij een stoornis hebben. Alternatieve benaderingen worden besproken.
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 07:35 |
Meer nieuws
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...