Fasecontrastmicroscoop
Zernike ontdekte het fasecontrast principe voor zijn microscoop in het begin van de jaren dertig van de 20e eeuw maar het werk van Zernike staat nog volop in de aandacht. Zo heeft de Engelse beroepsvereniging voor microscopisten er in 2003 nog een symposium aan gewijd.
Van groot belang voor biologie en geneeskunde
Voor de biologie en de geneeskunde is de vinding van groot belang omdat de fasecontrastmicroscoop het mogelijk maakt om bijvoorbeeld bacteriën levend te bekijken of het proces van celdeling te volgen. Voordat de fasecontrastmicroscoop was uitgevonden, kon men cellen alleen goed bekijken nadat ze waren gekleurd. Dan zijn echter de cellen dood; het aankleuren legt alle processen in de cel stil.
Speciaal faseplaatje
De fasecontrastmicroscoop creëert helderheidsverschillen in en rond transparante lichamen zoals biologische cellen of bacteriën die daardoor beter zichtbaar worden. Als er licht reist door een transparant object dat onder de microscoop wordt gehouden, ontstaat een faseverschil met het licht uit de omgeving. Een speciaal fase-plaatje tussen de condensor en het preparaat microscoop versterkt dit fase-verschil. Zo wordt het contrast tussen het transparante object en de omgeving groter.
Meer informatie:
-
"How I discovered phase contrast" PDF Nobel Prize speech
-
"Contrast om door een ringetje te halen" op Natuurkunde.nl, over de werking van de fasecontrastmicroscoop
Laatst gewijzigd: | 19 september 2023 12:15 |