Hoogleraar Aravind en dr. Mokhov partner in NWO Perspectief-consortium: onderzoek naar ammoniak als brandstof
Hoogleraar PV Aravind en dr. Tolja Mokhov van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) zijn partner in een consortium dat een Perspectief-subsidie heeft ontvangen van 3,2 miljoen. De subsidie is voor het project ‘AmmoniaDrive’ en is deels gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en deels door industriële en publieke partners. Binnen het consortium wordt onderzoek gedaan naar ammoniak als brandstof voor zwaar vervoer zoals de zeevaart. TU Delft is coördinator.
Aravind en Mokhov krijgen samen met de collega's van TU Delft en TU Eindhoven twee gedeelde PhD's. Er is financiering voor het ombouwen van het verbrandingslaserlab tot een verbrandings-/elektrochemisch-systeemlaserlab.
AmmoniaDrive
We hebben zo snel mogelijk alternatieven nodig voor fossiele brandstoffen zoals diesel en aardgas, onder andere om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Voor zwaar transport zoals zeeschepen en grote vrachtwagens is ammoniak een interessante kandidaat-brandstof. Het gas, dat bekendstaat om zijn karakteristieke geur, heeft een relatief grote energiedichtheid. Daardoor kun je veel energie opslaan in een veel kleiner volume dan in groene waterstof. Het AmmoniaDrive-programma richt zich daarom op de vraag hoe je ammoniak op een energie-efficiënte, schone, betaalbare en vooral veilige manier kunt gebruiken om het huidige voornamelijk op diesel en stookolie gebaseerde zwaar transport te verduurzamen.
Perspectief
Het Perspectief-programma daagt onderzoekers uit om consortia te vormen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Op die manier werken zij samen aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en het creëren van economische kansen voor Nederland.
Laatst gewijzigd: | 16 juni 2022 11:33 |
Meer nieuws
-
08 november 2024
Twee toekenningen van 6,7 miljoen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.
-
05 november 2024
ERC Synergy subsidie van vijf miljoen voor synthetisch celonderzoek
Professor Bert Poolman ontvangt samen met prof. Petra Schwille een ERC Synergy subsidie van vijf miljoen euro voor synthetisch celonderzoek.
-
28 oktober 2024
CogniGron: Een revolutie in toekomstbestendig computergebruik
In dit eerste artikel van de tweedelige CogniGron-serie vertellen Beatriz Noheda, Niels Taatgen en Erika Covi over het menselijk brein als bron van inspiratie bij het ontwikkelen van nog slimmere apparaten.