NWO XS-subsidie voor Kamenz en Onck
Twee onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben een XS-subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dr. Julia Kamenz van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) en prof. dr. Patrick Onck van het Zernike Institute for Advanced Materials ontvangen beide 50.000 euro.
De NWO wil met de XS-subsidies nieuwsgierigheidsgedreven en gedurfd onderzoek stimuleren met een snelle analyse van een veelbelovend idee. Bijzonder daarbij is dat de aanvragers zélf de andere aanvragen beoordelen.
Dr. Julia Kamenz (GBB) | What limits mitotic checkpoint signaling in the early embryo?
Celdeling is een fundamenteel proces, wat het mogelijk maakt voor een enkele bevruchte cel om te ontwikkelen tot een complex organisme bestaand uit triljoenen cellen. Fouten gedurende celdeling kunnen nadelige consequenties hebben, zoals geboorteafwijkingen of ontwikkeling van kanker. Om fouten te voorkomen zijn er moleculaire overlevingsmechanismen, de zogenoemde celcyclus controlepunten, welke de celcyclus progressie nauwlettend in de gaten houden en reguleren. Verassend genoeg zijn celcyclus checkpunten grotendeels afwezig gedurende de vroege embryonale delingen. In dit XS-project wil Kamenz graag bewijzen dat een buitengewoon groot volume van de embryonale cellen een biofysische limiet vormt voor functionele checkpoint signaling.
Prof. dr. Patrick Onck (Zernike Institute) | Is there a molecular connection between acute myeloid leukaemia and nuclear transport?
Acute myeloïde leukemie (AML) is goed voor ongeveer 80% van alle leukemie gevallen bij volwassenen, met slechte vooruitzichten op basis van de huidige behandelingen. Onlangs toonde een brede proteomische screening een opmerkelijk sterk verband aan tussen AML en nucleair transport, wat leidde tot de hypothese dat gebreken in nucleair transport een belangrijke rol kunnen spelen bij leukemie. Het doel van het voorgestelde onderzoek is om overtuigend moleculair bewijs te verzamelen om deze hypothese te bevestigen. Als dit lukt zal dit niet alleen leiden tot een nieuw onderzoeksveld, het opent ook een geheel nieuwe invalshoek in de ontwikkeling van therapeutische strategieën.
Laatst gewijzigd: | 24 juli 2023 10:46 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...