Longfonds steunt studie naar longweefselherstel
Het Longfonds ondersteunt de nieuwe COPD-studie van farmacoloog Reinoud Gosens . Hij gaat het onderzoek leiden naar het stimuleren van bepaalde cellen in de longen tot weefselherstel. De studie wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van donateurs. Gosens is hoogleraar farmacologie bij het Groningen Research Institute of Pharmacy (Faculty of Science and Engineering ).
COPD is een tot nu toe ongeneeslijke longziekte, die in de Westerse wereld meestal door roken wordt veroorzaakt. Mensen met COPD zijn vaak kortademig, moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking in hun longen en kapotte longblaasjes.
Herstellen van kapot longweefsel
De schade die COPD aan de longen toebrengt, kan niet worden hersteld met de nu bestaande geneesmiddelen. In de longen komen zogenoemde voorlopercellen voor. Dat zijn cellen die op stamcellen lijken. Samen met structurele cellen van de long zorgen de voorlopercellen voor het herstel van longweefsel dat kapot is. Bij patiënten met COPD werkt dit niet goed meer. Het doel van het onderzoek is om de voorlopercellen weer te stimuleren tot weefselherstel en daarmee nieuwe aanknopingspunten te vinden voor longweefselherstel bij COPD. Hoogleraar in farmacologie Reinoud Gosens van Rijksuniversiteit Groningen gaat dit onderzoek leiden.
Longfonds
Volgens directeur Michael Rutgers kan het Lon​gfonds via deze studies mensen met COPD nog beter helpen. Beide onderzoeken zijn met zorg geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd. Onderzoek helpt om de dromen van het Longfonds te realiseren: longziekten voorkomen, een betere behandeling van ernstige longziekten en herstel van beschadigd longweefsel.
Laatst gewijzigd: | 09 juli 2018 10:41 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...