ERC Proof of Concept-subsidie voor peptide-vaccins
Prof. Geert van den Bogaart heeft een ERC Proof of Concept-subsidie toegewezen gekregen om onderzoek te doen naar het geschikt maken van de peptide-vaccins voor de markt. De aanvullende subsidie ter waarde van € 150.000 is bedoeld om te onderzoeken wat het commerciële en/of maatschappelijke potentieel van de onderzoeksbevindingen is, zodat baanbrekend onderzoek dus de volgende stap kan nemen richting innovatie.
De Proof of Concept-subsidie wordt alleen toegekend aan onderzoekers die al eerder een ERC-onderzoeksbeurs hebben ontvangen. Van den Bogaart kreeg in 2019 een ERC Consolidator-subsidie van € 2 miljoen voor zijn onderzoek naar waarom immuunreacties tegen ziektekiemen selectief worden aangemaakt bij een infectie, terwijl auto-immuunziektes worden voorkomen. Van den Bogaart is hoogleraar Molecular Immunology bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), Faculty of Science and Engineering RUG, sinds 2018.
Meer peptiden voor T-cellen
De inzet van peptides bij vaccins heeft veel potentieel. Vaccins op basis van peptiden zijn erop gericht de immuunreactie te vergroten door peptiden te gebruiken die T-cellen activeren die ziektekiemen en kanker herkennen. Hoewel in preklinische studies immunogeniciteit werd aangetoond, slaagden onderzoekers er tot nu toe niet in om de werkzaamheid van peptide-vaccins aan te tonen in klinische studies. Een van de redenen hiervoor is dat de T-cellen worden blootgesteld aan onvoldoende hoeveelheden peptiden. In zijn ERC-onderzoeksproject zal Van den Bogaart een nieuwe aanpak uitproberen met een grotere hoeveelheid peptiden.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 09 maart 2023 12:03 |
Meer nieuws
-
03 februari 2025
Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor
De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele...
-
30 januari 2025
Uitgelichte publicaties december 2024 - januari 2025
Lees hier over de uitgelichte publicaties van december/januari: nieuwe inzichten in elektronica van 2D materialen en in de eiwitklonten die de ziekte van Huntington veroorzaken.
-
28 januari 2025
Het heelal bestuderen om de wereld te begrijpen
Door de kosmos te begrijpen, kunnen we ook de fundamenten van onze wereld beter doorgronden. Dat is de gedachte achter het onderzoeksthema Fundamentals of the Universe, waarin drie instituten van de Rijksuniversiteit Groningen op unieke manier...