Else Starkenburg wordt nieuw lid De Jonge Akademie 2022
De Jonge Akademie krijgt er tien nieuwe leden bij! Het zijn onderzoekers uit verschillende disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Ze doen onderzoek naar onderwerpen als het mensbeeld van de oude Grieken, de rol van AI in ontwikkelingsvraagstukken, de ‘archeologie’ van ons sterrenstelsel en hoe je een kunstmatige wiskundeleraar kunt maken.
Zij worden officieel als lid geïnstalleerd op 22 maart 2022. Tijdens hun vijfjarige lidmaatschap maken ze zich sterk voor projecten op het gebied van wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, wetenschap en maatschappij en internationalisering.
Eén van de nieuwe leden is Else Starkenburg (sterrenkunde, Rijksuniversiteit Groningen)
Als ‘Melkwegarcheoloog’ onderzoekt sterrenkundige Else Starkenburg de vroege geschiedenis van ons sterrenstelsel via de oudste generaties sterren. Ze richtte hiertoe de Pristine Survey op, een internationaal team dat de oudste sterren en structuren in de Melkweg bestudeert. Starkenburg speelt bovendien een leidende rol bij het toepassen van nieuwe instrumentatie, waarmee we op een zeer efficiënte manier veel meer te weten kunnen komen over miljoenen sterren in de Melkweg. Binnen De Jonge Akademie wil ze zich hardmaken voor postdoctorale wetenschappers met een tijdelijk contract, een groep die in wetenschapsbeleid vaak tussen wal en schip valt. Ze pleit voor een meer inclusieve en bredere aanpak waardoor er minder talent verloren zal gaan.
Laatst gewijzigd: | 18 oktober 2022 16:59 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...