Twee ORC-toekenningen voor emergentie en ecologische effecten windparken
Aan nog twee Groningse onderzoeksprojecten is financiering toegekend in het programma van de Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Onderzoekers Meerburg, Dimastrogiovanni en Roest van het Van Swinderen Institute ontvangen 500.000 euro voor het onderzoeken van emergentie in de kosmologie; zij zijn partner in het consortium 'Emergence at all scales'. Klemens Eriksson van het GELIFES-instituut is partner in het project NO-REGRETS dat de ecologische en economische gevolgen gaat onderzoeken van het opschalen van offshore windparken in de Noordzee.
In totaal zijn onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) bij vier NWA-ORC-toekenningen betrokken: in drie projecten als partner en in het consortium CurveBend als hoofdaanvrager. Aan CurveBend heeft NWO een subsidie van €7.000.000 toegekend. Dit consortium gaat onder leiding van RUG-hoogleraar ecologie Han Olff een nieuwe aanpak voor biodiversiteitsherstel te ontwikkelen in gebieden waar veehouderij een belangrijke vorm van landgebruik is.
Emergentie in de kosmologie
Meerburg, Dimastrogiovanni en Roest, van het Van Swinderen Institute, zijn partner in het consortium 'Emergence at all scales' (EAAS). Het doel van hun onderzoek is te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan, en hoe deze ‘ontspruitende’ aard van materie de evolutie van grootschalige kosmologische structuren beïnvloedt.
Lees meer
Ecologische gevolgen van opschalen offshore windparken
Klemens Eriksson, hoogleraar Mariene Ecologie bij het GELIFES-instituut, is partner in het onderzoeksproject NO-REGRETS. onderzoekt de ecologische en economische gevolgen van het opschalen van offshore windparken in de Noordzee. Deze hebben mogelijk effect op onder meer zeestromingen, microscopisch plankton, en verschillende levensfasen van vissen. Het NIOZ, Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, is de penvoerder van dit consortium.
Over de NWO-subsidie
De NWA-ORC komt voort uit financieringsinstrument Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dit is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. In de projecten werken onderzoekers samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties. Dat zorgt voor een combinatie van veel verschillende expertises. De thema’s variëren van een nieuwe aanpak van biodiversiteitsherstel tot de gevolgen van het opschalen van offshore windparken.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 19 november 2024 17:21 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...