Stagemogelijkheden
Om te ontdekken welk carrièrepad je in de toekomst wilt inslaan, is het essentieel om praktijkervaring op te doen. FEB biedt stages aan om ervoor te zorgen dat je voldoende mogelijkheden hebt om deze ervaring op te doen.
Stages bieden een unieke kans om praktijkervaring op te doen in een echte werkomgeving. Door middel van stages kun je verschillende beroepen, bedrijfstakken en bedrijfsculturen verkennen en waardevolle inzichten verwerven.
Hieronder vind je informatie over de verschillende stagemogelijkheden, waarmee je je studietraject kunt verrijken met praktijkervaring in de professionele wereld.
Als BSc IB-student, kun je kiezen of je op uitwisseling wilt gaan of de minor International Business internship (IBI) wilt doen in je derde jaar. De stage biedt een praktische manier om je BSc IB kennis toe te passen voor 30 ECTS studiepunten en stelt je in staat om in echte settings te werken, lokaal of in het buitenland.
Tijdens de stage plan en voer je zelfstandig je eigen adviesproject voor de organisatie uit, dat is ontworpen om je onderzoeksvaardigheden te verbeteren en praktische inzichten in bedrijfsactiviteiten te bieden. Je hebt de vrijheid om een stage te kiezen die aansluit bij het vakgebied international business en je opgebouwde kennis. Pas je stage-ervaring aan je interesses en carrièredoelen aan, zodat je waardevolle connecties voor je toekomst kunt opbouwen.
Gedurende de hele stage krijg je ondersteuning en feedback van collega's en supervisors op de werkvloer, en online coaching, begeleiding en relevante workshops van je docenten, waar je ook bent. Bovendien kunnen bepaalde studenten in aanmerking komen voor financiële steun, zoals de Marco Polo of Erasmus+ beurs om je stage te financieren.
Derdejaars BSc Bedrijfskunde studenten in de richting Business & Management of Technology Management hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de Minor Stage Business Research Project. Dit academische stageprogramma van 30 ECTS combineert academisch leren met praktijkervaring.
Het programma bestaat uit drie vakken, waaronder een verplicht onderzoeksproject (20 ECTS) en twee keuzevakken van elk 5 studiepunten, waardoor je je een semester lang kunt verdiepen in toegepast onderzoek binnen profit- of non-profitorganisaties.
Wat dit programma uniek maakt, is dat je verschillende onderzoeksbenaderingen die je tijdens je academische studie hebt geleerd, kunt toepassen op praktijksituaties. Het gaat niet alleen om theoretische kennis, maar om het in de praktijk brengen van wat je hebt geleerd. Je werkt samen met professionals uit het bedrijfsleven en krijgt inzicht in hun uitdagingen, eisen en verwachtingen. Het biedt een kans om te zien hoe onderzoek buiten de muren van de universiteit functioneert.
Gedurende het vak word je door het gehele onderzoeksproces geleid - van planning en uitvoering tot het presenteren van je bevindingen. Samenwerking met belanghebbenden buiten de academische wereld vergroot je begrip van hoe onderzoek in de praktijk werkt binnen de dynamische context van het bedrijfsleven.
FEB biedt studenten van alle MSc-opleidingen (behalve de Research Master) de mogelijkheid om een Master Stage (MI) te volgen. Naast 15 extra ECTS boven op je Master Degree, geeft de MI je de kans om werkervaring op te doen, theorie en praktijk te integreren, en je loopbaaninteresses en -vaardigheden te verkennen.
Tijdens de Master Stage loop je stage die gerelateerd is aan je MSc-programma, direct na je eerste semester en voor het schrijven van je scriptie.
Afhankelijk van het doel van je afstudeeronderzoek kan het interessant zijn om je onderzoeksproject te combineren met een stage. Studenten krijgen één begeleider van de faculteit en één begeleider van de gastinstelling toegewezen.
Informeer bij je opleiding of het combineren van een stage met het schrijven van je scriptie is toegestaan en zo ja, welke regels en deadlines er gelden.
In het geval dat jouw opleiding geen stage aanbiedt en je toch stage wilt lopen, kun je overwegen om stage te lopen zonder betrokkenheid van de universiteit en dus zonder ECT's te verdienen*. Dit heeft een aantal voor- en nadelen, die we hieronder zullen bespreken.
Voordelen
-
Timing is flexibel: je hoeft geen deadlines van de universiteit te halen en je hoeft je stage niet binnen een semester uit te voeren;
-
Je hoeft geen rapporten in te leveren;
-
Geen verplichte vergaderingen;
-
Geen criteria: je kunt zelf kiezen in welke stage je geïnteresseerd bent.
Nadelen
-
Je stage heeft geen erkenning van de universiteit die kan dienen als een 'kwaliteitsstempel' voor toekomstige werkgevers om de waarde van je werkervaring in te schatten;
-
De universiteit ondertekent geen stageovereenkomsten voor vrijwillige stages*;
-
Je loopt stageaanbiedingen mis waarbij de universiteit betrokken moet zijn**;
-
Je mist begeleiding, workshops, interactieve sessies met je 'stage-collega's', die worden aangeboden in FEB's stagevakken;
-
Je mist de structuur van vakdoelen, criteria en beoordeling van en feedback op je stage.
Als je na het lezen van dit artikel besluit dat je stage wilt lopen binnen een universitaire opleiding in plaats van op vrijwillige basis, weet dan dat elke FEB Masteropleiding (met uitzondering van ReMa) de mogelijkheid biedt om een Masterstage in je programma op te nemen. Stage lopen binnen je Master heeft ook het voordeel dat je al wat meer gespecialiseerde kennis kunt toepassen op het werkveld, wat voordelig is voor je carrièrevoorbereiding en je CV!
*Let op: als student uit een niet-EU land moet je ALTIJD de Universiteit erbij betrekken als je stage gaat lopen in Nederland, vanwege overheidsregels. Dit betekent dat je alleen stage kunt lopen als de stage is goedgekeurd in een van de stagevakken die FEB aanbiedt, wat betekent dat je op de hoogte moet zijn van de deadlines voor deze vakken en je voorstel op tijd goedgekeurd moet hebben. De Rijksuniversiteit Groningen ondertekent GEEN stageovereenkomsten voor vrijwillige stages (dat wil zeggen: zonder studiepunten).
** In Nederland is het volkomen legaal voor bedrijven om een stagiair (uit een EU-land) aan te nemen zonder betrokkenheid van de universiteit, maar sommige bedrijven hebben toch liever dat de universiteit erbij betrokken is.
Heb je advies nodig of heb je vragen?
Bezoek de stage inloopuren of stuur een mail naar onze stage coordinator via internships.feb@rug.nl
Laatst gewijzigd: | 20 december 2024 11:42 |