Frans Bakker. Dit team heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan bij bedrijven in de foodindustrie en houdt zich daarnaast bezig met vraagstukken op het gebied van supply chain integratie en duurzame productie. Voor het Center for Operational Excellence (COPE) is de Quick Scan een manier om waardevolle data te verzamelen die input vormt voor doorlopend wetenschappelijk onderzoek. De geanonimiseerde data worden daarnaast toegevoegd aan de internationale database van bedrijven die al een Quick Scan hebben ondergaan en waarmee de bestaande database wordt uitgebreid en geactualiseerd. Het bedrijf krijgt dankzij de Quick Scan dus niet alleen inzicht in het functioneren van de supply chain en de eigen rol daarin, maar kan zich ook benchmarken met de andere bedrijven in deze database.
Deelonderzoek: Hoe vind je de balans tussen flexibiliteit en efficiëntie?
Eén van de bedrijven die een Quick Scan heeft ondergaan, kampte met wat Frans Bakker het ‘flexibility/efficiency-dilemma’ noemt. "Het betrof een projectmatig opererend bedrijf dat producten maakt waarover gedurende het project lange tijd grote onzekerheden bestaan: onzekerheden over de exacte eisen van klanten, de regelgeving waaraan het product moet voldoen, de specificaties van de componenten, enzovoorts. Om met die onzekerheden te kunnen omgaan, is een flexibele organisatie vereist. Een flexibele organisatie blinkt doorgaans echter niet uit in efficiëntie, terwijl binnen dit bedrijf juist een grote noodzaak bestond om kosten te besparen", verklaart Bakker, één van de vijf wetenschappers die de Quick Scan hebben uitgevoerd.
Bakker en zijn collega’s hebben voorgesteld om een extra ontkoppelpunt te creëren, waardoor het proces in twee delen wordt opgeknipt. In het eerste deel is het aan verkoop en productontwikkeling om de onzekerheden weg te nemen, wat resulteert in een complete lijst met specificaties voor producten, componenten en documenten. Op het ontkoppelpunt wordt deze lijst overhandigd aan de collega’s van het tweede deel die de uitvoering van het project op zich nemen. Dat omvat onder meer inkoop, assemblage, testing en verzending van het product. Bakker: “Door het tweede deel van het proces slim te plannen, kunnen grote hoeveelheden onderhanden werk en lange doorlooptijden worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat het bedrijf wordt gemotiveerd om het ontkoppelpunt naar voren te halen zodat projecten eerder kunnen worden opgeleverd.”