Waarom dit programma
U bent wettelijk verplicht om participatie een steeds belangrijkere plek te geven
De Omgevingswet zal een voortzetting zijn van een lange ontwikkeling naar minder top-down en meer participatie door burgers in planologische processen. Het recht van de burger om gehoord te worden groeit. Zowel aan de achterkant (bezwaar maken, naar de Raad van State stappen) als aan de voorkant (klankbordgroepen, consultatie) moet het individu gehoord en recht gedaan worden.
Tegelijk is de beleving van de collectieve crisis en de urgentie van een effectieve strategie groter dan ooit. Van migrantenhuisvesting tot milieuproblemen: er wordt gevraagd om oplossingen maar graag zonder iemand te hoeven dwingen.
Hoe te navigeren tussen de stereotypen van zwichten voor hindermacht en terugvallen op blauwdrukplanning? Wat zegt de wetenschap hierover en hoe is de weerbarstige praktijk? Welke aannames en ideaalbeelden spelen een rol?
U gaat aan de slag met uw eigen casus
U leert met behulp van door deelnemers meegebrachte casussen uit een diversiteit aan organisaties. Door casussen kritisch te ontleden ontwikkelen de deelnemers een begrippenkader om de nuances in processen te duiden. Omdat de analyse context-afhankelijk wordt gemaakt, worden ontwerpprincipes zichtbaar voor het vormgeven van participatieprocessen.
U wordt onderdeel van een interessant netwerk
Bij de opleiding ontmoet u collega professionals die met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Het is inspirerend om oplossingen met elkaar uit te wisselen en nieuwe inzichten toe te passen
U leert met een wetenschappelijke blik kijken naar de praktijk
Wetenschap is het reduceren van context-specifieke complexiteit zodat basale mechanismen zichtbaar worden. Door theorie te nemen als vertrekpunt om de praktijken die u dacht te kennen op een andere manier te benaderen, dienen zich nieuwe handelingsperspectieven aan. Maatwerk wordt daardoor meer onderbouwd, omdat u de ontwerpprincipes voor processen kent.
Laatst gewijzigd: | 17 oktober 2024 10:39 |