Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bacheloropleidingen Geschiedenis (deeltijd)
Header image Geschiedenis

Geschiedenis

Ben je nieuwsgierig naar de samenhang tussen heden en verleden? Wil je je verdiepen in de achtergronden van historische gebeurtenissen? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Tijdens de bacheloropleiding Geschiedenis zoek je naar verklaringen voor ontwikkelingen in het heden en het verleden. Ook leer je hoe verschillende gebeurtenissen met elkaar samenhangen. Je durft diep te graven en stelt kritische vragen.

De opleiding duurt drie jaar. In het eerste jaar krijg je een overzicht van de geschiedenis van de Oudheid tot nu en bestudeer je de Nederlandse geschiedenis. In het tweede jaar onderzoek je de geschiedenis aan de hand van thema's, zoals economische en sociale geschiedenis, politieke cultuur en cultuurgeschiedenis. In het derde jaar verdiep je je kennis, onder andere met een college over geschiedtheorie. Je rondt de opleiding af met een scriptie. Als geschiedenisstudent kun je een deel van je programma zelf samenstellen.

Je kunt de bachelor Geschiedenis zowel in voltijd als deeltijd volgen. Specialiseren doe je in de masterfase. De bachelor Geschiedenis in deeltijd wordt grotendeels in het Nederlands gegeven als je kiest voor de reguliere track. Het programma kan ook gevolgd worden in het Engels, als je kiest voor de internationale track. Je beschikbaarheid en de hoeveelheid tijd die je in de studie kunt steken bepaalt de studieduur van de bachelor.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BA in Geschiedenis
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56034
Voertaal
Nederlands, Engels
Start
September
Faculteit
Letteren
Waarom dit programma in Groningen?
  • We bieden veel keuzemogelijkheden dankzij de brede expertise van onze docenten
  • We maken je vertrouwd met sociale, economische, politieke en cultuur geschiedenis en met regionale en wereldwijde geschiedenis
* We behandelen alle tijdsperioden, van Oude tot Eigentijdse Geschiedenis
* Je leert zelfstandig historisch onderzoek doen en kennis en theorie toe te passen in de praktijk
* Ondanks onze grote afdeling bieden we vooral kleinschalig onderwijs waarin staf en student elkaar snel leert kennen
Programma

In het eerste jaar behandel je aan de hand van chronologische vakken de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen van de oudheid tot nu. Tevens werk je aan academische onderzoeks- en schrijfvaardigheden. Daarnaast kom je in aanraking met historische bronnen en theorieën van de geschiedbeoefening. Kortom, het eerste jaar is zeer veelzijdig en legt een stevige basis voor de rest van je studie.

In het tweede jaar leer je de geschiedenis te benaderen vanuit thematische invalshoeken. Je leert drie 'soorten' geschiedenis kennen, waarbij elk zijn eigen accenten legt en eigen theorieën gebruikt: de cultuurgeschiedenis, de politieke geschiedenis en de economische en sociale geschiedenis. Ook volg je een kernvak, een werkcollege waarin je door het bestuderen van literatuur en bronnen inhoudelijke kennis en onderzoek vaardigheden opdoet.

In het derde jaar begin je met een minor naar keuze (buitenlandverblijf, beroepsgericht of verbredend). In het laatste half jaar kun je je verdiepen in een grote internationale regio. Daarnaast leer je hoe je geschiedenis kunt vertalen naar een breed publiek en hoe je van geschiedenis je beroep kunt maken. Je sluit je bachelorfase af met het schrijven van een scriptie.

Curriculum

In het algemeen ben je als student ongeveer 20-24 uur per week bezig met de opleiding, inclusief colleges. Met deze tijdsinvestering ben je tussen de 4-6 jaar klaar met de opleiding. De dagen waarop je als deeltijdstudent colleges hebt, zijn afhankelijk van jouw beschikbaarheid. Er is geen speciaal programma voor deeltijdstudenten, maar er zijn wel veel verschillende (werk)collegegroepen die allen op andere momenten gegeven worden. De hoorcolleges zijn voor alle studenten op hetzelfde moment.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

  • VWO Natuur & Techniek

    Met het VWO examen Engels voldoe je aan de taaleis.

  • VWO Natuur & Gezondheid

    Met het VWO examen Engels voldoe je aan de taaleis.

  • VWO Economie & Maatschappij

    Met het VWO examen Engels voldoe je aan de taaleis.

  • VWO Cultuur & Maatschappij

    Met het VWO examen Engels voldoe je aan de taaleis.

  • HBO propedeuse

    Taaleis Engels: minimum TOEFL eis iBT 90 (met een minimum van 21 voor alle onderdelen), of IELTS 6.5 (met een minimum van 6 voor alle onderdelen). Cambridge C1 Advanced of C2 Proficiency met een minimum score van 180. Klik op de link voor meer informatie: https://www.rug.nl/let/studeren-bij-ons/bachelor/aanmelding-en-inschrijving/language-requirements-ba

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is optioneel. Het advies is niet bindend.

Toelichting

De Faculteit der Letteren gaat er van uit dat jij, via een bezoek aan de Open dagen, deelname aan een Eén Dag student en/of aan een Webklas, jezelf goed hebt voorbereid op de opleiding van jouw keuze. Op basis van deze voorlichtingsactiviteiten bepaal jijzelf of je goed matcht met de opleiding.

Vragen over matching bij de Faculteit der Letteren? Hier kun je verdere informatie vinden: www.rug.nl/matching

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
non-EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025

Studiekeuzecheck

The Faculty of Arts believes students can decide for themselves whether they match with their chosen programme based on the available bachelor programme information, by visiting the Open Days, and by participating in a Webclass and/ or Student for a Day. If you are unable to attend one of these activities, a final opportunity for matching is to contact one of the students of the programme in June.

If you have any further questions about matching, check out: www.rug.nl/matching

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

A Dutch VWO diploma, a German Abitur, an International Baccalaureate diploma, a European Baccalaureate or another diploma that is sufficient for acceptance to a Dutch university. For other VWO-equivalent qualifications, see: https://www.rug.nl/education/application-enrolment-tuition-fees/admission/procedures/application-informatie/with-non-dutch-diploma/entry-requirements/bachelor-entry-requirements/vwo-equivalent-qualifications. Students with a Dutch 'hbo-propedeuse' diploma also need to meet the language requirements mentioned below.

overige toelatingseisen

Additional requirements English: Minimum requirement of TOEFL iBT 90 (with a minimum of 21 on all items), or IELTS 6.5 (with a minimum of 6 on all items). Cambridge C1 Advanced or C2 Proficiency with a minimum score of 180.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
non-EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 1863deeltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Als je je universitaire opleiding voort wilt zetten door een master te volgen, zoals de meeste studenten doen, zijn er allerlei verschillende vervolgopleidingen waar je uit kunt kiezen. Master opleidingen die aansluiten op de BA Geschiedenis zijn:

  • Geschiedenis Vandaag
  • Ancient History
  • Educatieve Master: Geschiedenis
  • Middle Eastern Studies
  • Digital Humanities
  • Euroculture (Erasmus Mundus)
  • International Humanitarian Action (Erasmus Mundus)
  • Classical, Medieval and Early Modern Studies (research)
  • Modern History and International Relations (research)
  • Arts, Media and Literary Studies (research)
  • Cultural Leadership (research)

Arbeidsmarkt

Na je studie Geschiedenis kun je kritisch en probleemgericht denken. Je bent in staat grote hoeveelheden informatie te verwerken en kunt de uitkomsten goed presenteren. Historici vinden vaak werk in de journalistiek, bij musea, culturele instellingen of uitgeverijen. Ook gaan ze regelmatig aan de slag in de politiek, bij de overheid of in het bedrijfsleven.

Potentiële beroepen

  • Beleidsmedewerker bij de overheid
  • Spokesperson for a mayor

    Woordvoerder van een burgermeester

  • Organisator van tentoonstellingen
  • Journalist
  • Onderzoeker
  • Docent
Onderzoek

De term 'wetenschappelijk onderwijs' zegt het al: aan een universiteit zijn onderwijs en onderzoek altijd nauw met elkaar verbonden. Alle hoogleraren en bijna alle docenten waarvan je college krijgt doen ook onderzoek in hun vakgebied. Het onderwijs dat je krijgt is dus deels gebaseerd op het lopende onderzoek aan de faculteit. Klik hier voor een overzicht van het onderzoek bij de afdeling Geschiedenis.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Inschrijving webklassenMeer informatie
Inschrijving webklassenMeer informatie
Bachelor Open Dagdiverse locatiesMeer informatie

Contact

Studieverenigingen

Ubbo Emmius

Ubbo Emmius is de studievereniging van de opleiding Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Gedurende het gehele academische jaar organiseert deze vereniging een grote variatie aan activiteiten. Deze kunnen gericht zijn op gezelligheid, carrière, studie, en soms allemaal.Dit niet alleen, maar je krijgt ook nog eens een aardige korting op je studieboeken als je via ons besteld! De organisatie van het grootste deel van de activiteiten ligt bij de 17 commissies die Ubbo rijk is. Zo is er een Carrièrecommissie, een Feestcommissie, een Excursiecommissie en ga zo maar door. Alles samengenomen is een lidmaatschap bij Ubbo een mooie toevoeging op je studententijd! Neem voor het volledige overzicht van wie wij zijn en wat wij doen vooral een kijkje op onze site en onze sociale mediakanalen.
https://www.ubbo-emmius.nl/home
Lees meer
(Bindend) studieadvies
  • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS (deeltijd: 20 ECTS) hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is). Meer informatie: https://www.rug.nl/education/bachelor/nederlandse-studenten/studiekeuze-en-voorlichting/bsa

Studiebegeleiding

De overgang van school naar universiteit brengt veel veranderingen met zich mee. In het eerste jaar van je studie word je daarom extra goed begeleid.

Om de overgang te versoepelen is er voor alle eerstejaars het mentoraatsysteem. Tijdens de bijeenkomsten leer je hoe je effectief kunt studeren en hoe je bewuste keuzes maakt in je studie. Daarnaast kun je tijdens je gehele studie een afspraak maken met de studieadviseur. Daar kun je terecht als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Zij kunnen je bij complexe problemen ook doorverwijzen naar studentendecanen of de cursussen van Studieondersteuning.

Aansluitende master programma's