Tropenstage - Malawi, Nkhoma
Datum: | 18 oktober 2024 |
Auteur: | Betty Lahr |
Voor mijn tropenstage ben ik met een medestudent en ook goede vriendin afgereisd naar Nkhoma in Malawi. Hier hebben wij 8 weken lang stagegelopen in het Nkhoma Mission Hospital. Dit ziekenhuis ligt ongeveer een uur van de hoofdstad, Lilongwe, vandaan. Tijdens deze weken heb ik op meerdere afdelingen gestaan, zodat ik een goed beeld zou hebben van de gezondheidszorg in Malawi. De afdelingen waar ik ben geweest waren de eye department, medical ward (interne geneeskunde), algemene heelkunde, verloskamers, neonatal ward en kinderafdeling. Ik heb ziektebeelden gezien die ik in Nederland nooit zou tegenkomen. De afdelingen lagen vol met patiënten met tuberculose, HIV (of opportunistische infecties bij aids), malaria en andere tropische ziektes.
Daarnaast ben ik meerdere keren mee geweest met de outreaches (vaccinaties en palliatieve zorg) naar de afgelegen dorpjes. Dit deel van de bevolking kan het transport naar het ziekenhuis, of überhaupt de zorgkosten, niet betalen. Malawi is een van de armste landen van Afrika. Dit is merkbaar zowel binnen als buiten het ziekenhuis. De patiënten meldden zich vaak in een vergevorderd ziektestadium. Niet iedereen kon zijn of haar levensreddende operatie betalen. Deze kosten konden gelukkig vaak gedekt worden door donaties. Daarnaast hadden wij geen beschikking tot allemaal ontwikkelde technische apparatuur, zoals in Nederland. Vaak konden we bepaalde bloedtesten niet uitvoeren, omdat de machines kapot waren. Een CT-scan was er eveneens niet. Door in deze andere omstandigheden te werken leer je creatief te werk gaan. Je moet ook meer vertrouwen op je klinische blik. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Met weinig hulpmiddelen wordt er toch van je verwacht om een (voorlopige) diagnose te stellen en behandeling te starten.
In Malawi heerst natuurlijk een hele andere cultuur dan in Nederland. Het Nkhoma Mission Hospital staat in het teken van het Christendom. Religie is een heel belangrijk onderdeel van het leven. Ik vond het erg bijzonder om te zien wat voor een invloed dit heeft op hoe de artsen en patiënten omgaan met ziektes en andere narigheden. Het was uitdagend om met een andere kijk op het leven samen met de patiënt bepaalde beslissingen te maken. Ik zal dit voor de rest van mijn medische carrière met mij meenemen.
In de weekenden zijn we het hele land doorgereisd om meer van het land te zien. We hebben veel van de prachtige natuur gezien en vriendelijke mensen ontmoet. Malawi wordt niet voor niets ‘the warm heart of Africa’ genoemd. Al met al was het een enorm leerzaam en leuk avontuur. Hoe ga je om met cultuurverschillen of taalbarrières? Hoe behandel je tropische ziektes met weinig hulpmiddelen? Kortom 8 bijzondere weken die ik nooit zal vergeten. Ik kan het elke geneeskundestudent aanbevelen om zo een unieke reis te maken.