Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Steun onderzoek en onderwijs Groninger Universiteitsfonds
Header image Op studiereis dankzij het GUF

Master onderzoeksproject - Curaçao

Datum:18 oktober 2024
Auteur:Lisa Bruil
Het studententeam op Curaçao (v.l.n.r.): Ise Grimm, Lisa Hübner en ikzelf
Het studententeam op Curaçao (v.l.n.r.): Ise Grimm, Lisa Hübner en ikzelf

Connectiviteit tussen het koraalrif en broedkamerhabitatten
Afgelopen zomer ben ik drie maanden naar Curaçao geweest voor mijn tweede onderzoeksproject van mijn master Marine Biology aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met twee andere studenten heb ik onderzoek gedaan naar de connectiviteit tussen het koraalrif en broedkamerhabitatten, zoals zeegrasvelden en mangrovebossen. Op Curaçao komen deze broedkamerhabitatten bijna alleen exclusief voor in de baaien. Deze gebieden fungeren als broedkamer voor veel vissoorten die op het koraalrif voorkomen. De juveniele vissen groeien namelijk in deze broedkamers op, waarna ze zich naar het koraalrif verplaatsen als ze volwassen zijn. Het is daarom van belang om de connectiviteit tussen deze gebieden en het rif beter te begrijpen. Uiteindelijk hopen we op deze manier bij te dragen aan betere bescherming van de broedkamerhabitatten in de baaien.

decoratieve afbeelding
De BRUVs ter plekke voorbereiden op de boot, voordat ze het water in gaan voor opnames.

Veldwerkexpeditie naar Curaçao
Om de hoeveelheid volwassen vissen op het koraalrif in kaart te brengen, hebben we gebruik gemaakt van Baited Remote Underwater Video systems (BRUVs). Kortweg zijn dit camerasystemen met een kooi met aas, zodat de vissen op de camera’s afkomen en ze daardoor makkelijker te tellen zijn. Voor vertrek hebben we deze BRUVs zelf ontworpen, maar na aankomst op Curaçao bleek al snel dat het koraalrif te steil afliep naar beneden voor ons ontwerp. Na enige aanpassingen waren we dan uiteindelijk klaar voor de eerste onderwateropnames. Via onze lokale contacten hebben we een vissersboot kunnen regelen, waarmee we de BRUVs op het rif konden plaatsen. Deze bootdagen begonnen altijd vroeg in de ochtend en gingen soms gepaard met hoge golven en zeeziekte. Desondanks hebben we uiteindelijk rondom het hele eiland 57 onderwateropnames gemaakt. Een enorme hoeveelheid aan data die we op dit moment in Groningen aan het analyseren zijn.

decoratieve afbeelding
De vissen op het koraalrif komen op het aas van de BRUVs af, waardoor we ze makkelijker kunnen tellen.

Naast al het veldwerk voor ons onderzoek hebben we ook tijd vrijgemaakt om het eiland te verkennen. Samen met andere studenten van het onderzoeksinstituut waar we verbleven zijn we langs alle toeristische highlights gegaan. Absolute hoogtepunten waren de boottocht naar Klein Curaçao en de beklimming van de Christoffelberg. Het eiland was een stuk mooier dan ik van tevoren verwachtte. Buiten alle toeristische gebieden is het eiland verassend groen en heeft het hele mooie verlaten strandjes. Op het eiland is het traditie om op zondag naar een van deze strandjes toe te gaan en daar tot zonsondergang te barbecueën met de hele familie. Dit past helemaal bij de relaxte sfeer op het eiland. Iedereen is altijd vriendelijk en niemand heeft haast.

Al met al was het een onvergetelijke ervaring en heb ik een fantastische tijd gehad op Curaçao. Bij deze wil ik graag het Groninger Universiteits Fonds bedanken voor de financiële steun die deze masterstage voor mij heeft mogelijk gemaakt!