Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons

Nieuw beleid nodig voor mensen met oogaandoening

01 juni 2016

M ensen met een aandoening hebben een verhoogd risico om gediscrimineerd te worden of met vooroordelen te maken te krijgen. Zij kiezen er soms voor om hun aandoening geheim te houden. Tali Spiegel onderzocht voor haar promotie mensen met een degeneratieve oogaandoening.

Uit Spiegels onderzoek komt naar voren dat het verbergen van een visuele aandoening een belangrijke rol speelt bij de carrièrekansen en het welzijn van deze mensen. Mensen die hun identiteit verbergen maken bijvoorbeeld minder gebruik van hulpmiddelen zoals een stok of een hond, waardoor ze op jongere leeftijd de arbeidsmarkt moeten verlaten. De mate waarin de aandoening bekendgemaakt wordt is ook van groot belang. Zo kan het gedeeltelijk onthullen van de aandoening samengaan met stress en een gebrek aan zelfacceptatie. Beleidsmakers zouden oplossingen moeten vinden om een veilige werkomgeving te creëren voor individuen die hun aandoening niet (volledig) willen onthullen op het werk.

Meer informatie

Tali Spiegel is bereikbaar via het secretariaat van de afd. Communicatie, tel. 050 363 4444, communicatie rug.nl

Video’s RUG

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 08:19
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...