Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons

Probleemgedrag mensen met ernstige beperking kan worden voorkomen

25 mei 2016

GZ-psycholoog Petra Poppes heeft praktische aanbevelingen opgesteld om begeleiders en ouders bewust te maken van het gedrag van mensen met EMB (ernstige verstandelijke en meervoudige beperking). Soms bonken of gillen mensen met EMB of bewegen zij hun vingers constant voor de ogen. Hun gedrag stelt de omgeving vaak voor een raadsel. Poppes probeert de cliënten meer regie over hun eigen leven te geven. Daarmee wordt als het ware een stem gegeven aan mensen die niet kunnen spreken. Poppes werkt bij ’s Heeren Loo Zorggroep in Amersfoort en is tevens onderzoeker bij de afdeling Orthopedagogiek en Klinische Onderwijskunde van de RUG. Met haar collega’s heeft ze het Expertisecentrum EMB opgericht, dat van start gaat op 2 juni 2016 tijdens het congres ‘EMB Today’ in Utrecht.

Video’s RUG

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.

Laatst gewijzigd:24 september 2021 13:28
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...

  • 10 september 2024

    Steeds weer de verkeerde

    Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...

  • 09 september 2024

    Mensen met psychose vaak slachtoffer van geweld

    Mensen met een psychose worden veel vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bertine de Vries, dat zij op 19 september verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen.