Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Kleinschalig groepsonderwijs: subgroepvorming op basis van prestatie

17 mei 2017

Kleinschalig onderwijs wordt steeds meer de norm, massacolleges zijn uit. Ook bij de RUG wordt gewerkt met ‘learning communities’. In deze groepen van 12 personen leren studenten elkaar snel kennen. Ook de samenwerking verloopt soepel. Zo bevordert kleinschalig onderwijs de interactie tussen studenten en met hun mentor/docent. Er worden sneller vriendschappen gesloten en de ‘zelfeffectiviteit’ (het geloof in eigen kunnen) neemt toe. Dat is gunstig voor het studiesucces. Uit onderzoek van Jasperina Brouwer blijkt niettemin dat beter presterende studenten naar elkaar toe te trekken, evenals minder presterende.

Zo ontstaat het risico op prestatiesegregatie, waarbij ‘soort zoekt soort’ geldt. Dat is niet altijd de meest strategische keuze. De ambitie van de Nederlandse overheid luidt dat elke student het beste uit zichzelf moet halen. Willen we het potentieel van alle studenten benutten, dan is er meer onderzoek nodig, vooral naar die vorming van subgroepen op basis van prestaties.

Meer informatie

Jasperina Brouwer

Video's RUG

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.

Laatst gewijzigd:01 oktober 2021 08:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...