Hoe duurzaam was KEI-week 2015?
Voedsel
Vooraf aan het evenement is een quickscan gemaakt samen met UMEF om te bepalen hoe de KEI-week kan verduurzamen. Het KEI 2015 bestuur besloot speciale aandacht te besteden aan voedselverspilling omdat dit een veelvoorkomend probleem is onder studenten en het probleem studenten aanspreekt. Om studenten te helpen zat in elk KEI-tasje een eetmaatje: een doorzichtige maatbeker die aangeeft hoeveel couscous, rijst of pasta je nodig hebt voor één-tot-vierpersoonsporties. Zo kook je nooit te veel en gooi je minder weg. Bierleverancier Grolsch schonk al het bier tijdens de KEI-week en wordt gezien als één van de meest duurzame bierbrouwerijen ter wereld. En tijdens de KEI-picknick werd gewerkt met veel biologische Albert Heijn producten.
Materiaal en energiegebruik
Een ander speerpunt van KEI 2015 was papier besparing: dankzij de nieuwe applicatie waren er geen KEI-flyers en informatieboekjes meer nodig, alle partners van KEI gebruikten FSC papier en omdat er geen buffers papierwerk waren besteld, is er uiteindelijk niets weggegooid. Verder kwam duurzaam materiaal gebruik terug in de toiletten die waterbesparend waren, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, duurzaam bedrukte t-shirts voor alle 865 KEI-leiders en uitgedeelde biologisch afbreekbare poncho’s tijdens regenval. Energiegebruik is tijdens de KEI-week getracht te verminderen door het gebruik van LED verlichting.
Communicatie
Moniek stelt dat de communicatie naar de KEI-lopers toe misschien wel het meest duurzame aspect is van de KEI-week en dat vooral de beleving tijdens de week duurzame gevolgen zou hebben. Tijdens het Open Air festival op Duurzame Donderdag was een Green Corner aanwezig waar allerlei duurzame initiatieven stonden zoals Green Office, Youth Food Movement, Sameen, Fair Trade, Frankville en vele anderen, die de studenten lieten proeven, ruiken, leren of ervaren wat duurzaamheid is of kan zijn. Voorafgaand aan de KEI-week zijn magazines met duurzame recepten verstuurd naar de hogescholen en universiteiten, het gebruik van fietsen wordt gedurende de hele week gestimuleerd en de studenten worden geinformeerd met duurzame huisregels.
Of KEI-week 2015 duurzaam was is moeilijk te zeggen, er is wel eens gegrapt dat géén KEI-week het meest duurzaam zou zijn. Ondanks dat het soms financieel uitdagend is om een grote evenementenweek duurzaam te organiseren, is het het KEI-bestuur goed bevallen om de groene lijn, die in 2014 is gestart, voort te zetten. De grote doelgroep die je bereikt en de samenwerking met enthousiaste partners zijn de drijfveren die in 2016 ook weer voor een duurzame KEI-week moeten zorgen. Wat er dan allemaal wordt ondernomen op het gebied van duurzaamheid is aan het volgende bestuur, met als tip van Moniek: “Ga vooral bezig met wat jij vindt dat verbeterd moet worden, daar krijg je voldoening uit en daar ben je gemotiveerd voor. Op die manier breng je de boodschap het beste over”.
De KEI-week heeft de prijs gewonnen voor 'Meest Populaire Stunt" van 2015! Meer informatie over de Duurzame Introductie Stunt op de website van de Studenten voor Morgen.
Laatst gewijzigd: | 19 december 2024 13:36 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...