Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Feiten en cijfers Duurzaamheid

Dag van de Biodiversiteit

22 mei 2024
decoratieve afbeelding

De 'Internationale Dag van de Biodiversiteit' is in het leven geroepen om het thema biologische diversiteit jaarlijks extra aandacht te geven. Biodiversiteit is belangrijk, maar staat onder druk. Wat je niet ziet, waardeer je vaak ook niet. Om studenten en medewerkers meer te weten te laten komen over biodiversiteit en omdat dit voor de RUG een belangrijk thema is, organiseerde de Green Office in 2022 de Week van de Biodiversiteit. Vorig jaar openden we op de Dag van de Biodiversiteit een nieuwe audioroute over bioversiteit op de Zernike Campus. Dit jaar doen we mee aan de BioBlitz challenge onder de naam #HogerOnderwijsBloeit.

Wat is biodiversiteit?

Het leven op aarde kent vele variaties. Of het nu gaat om de kleinste bacteriën, schimmels en planten of de grootste dieren, de tropische regenwouden of de Nederlandse weilanden, elke levensvorm, elk ecosysteem en elke genetische variatie is uniek en onvervangbaar. Deze grote verscheidenheid noemen we biodiversiteit. De biodiversiteit en daarmee samenhangende ecologische waarden staan helaas onder druk door menselijk toedoen. Daarbij kan de generatie die nu opgroeit zich ook maar beperkt een beeld vormen van hoe het bijvoorbeeld 30 jaar geleden was, waardoor het steeds lastiger wordt om het verlies van biodiversiteit voelbaar te maken.

Biodiversiteit bij de RUG

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de ambitie om ecologie en biodiversiteit meer centraal te stellen. Het is de bedoeling om de biodiversiteit van RUG terreinen te vergroten door te sturen op een andere manier van beheer op basis van een doelsoortenbeleid. In de praktijk kun je hierbij denken aan watergangen met (deels) natuurlijke oevers en meer bloemrijk grasland met kruiden voor vlinders, bijen, libellen en andere insecten. Langs bosranden kunnen zogenaamde zomen en mantels worden ontwikkeld als foerageergebied voor insecten, amfibieën, reptielen, vogels, kleine zoogdieren en vleermuizen.

decoratieve afbeelding

Biodiversiteit op de Zernike Campus

Het zal je misschien verbazen dat er op het gebied van ecologie en biodiversiteit veel kansen liggen op het Zernike terrein. Wil je hier meer over weten? Loop dan de audioroute op de Zernike Campus.

De route start bij de vlonders naast de Duisenbergvijver midden op de campus. Je volgt de route door de QR-codes op de borden te scannen. Vergeet je koptelefoon niet!

decoratieve afbeelding

Onderzoek naar Biodiversiteit

Niet alleen op de terreinen van de RUG wordt gekeken naar biodiversiteit. Verschillende RUG-onderzoekers doen ook onderzoek binnen dit thema en kijken onder andere naar de gevolgen van menselijk handelen op biodiversiteit, hoe nieuwe soorten ontstaan, en verschillen tussen dieren of insecten onderling. Hieronder lees je meer over het onderzoek van een aantal van hen.

Martine Maan | Dierengedrag, evolutie en biodiversiteit

Martine Maan is als onderzoeker onder andere gespecialiseerd in dierengedrag, evolutie en biodiversiteit. De dieren en insecten die ze onderzoekt lopen uiteen van spinnen tot vissen. Ze probeert samen met collega’s te begrijpen hoe nieuwe dieren- en insectensoorten ontstaan in ecologisch verschillende omgevingen. Recentelijk keek ze bijvoorbeeld naar de verschillen tussen stads- en plattelandsspinnen, waarvoor ze citizen science (wetenschap met hulp van burgers) inzette. Via een meetactie van CurioUs? Vroeg ze geïnteresseerde burgers onder meer de lengte en de kleur van spinnen, evenals de maat van het web en de mazen te meten. In dit interview lees je meer over dit spinnenonderzoek.

Martine Maan is Rosalind Franklin Fellow bij the Faculty of Science and Engineering

Spin
Sancia van der Meij | Biodiversiteit in koraalriffen

Sancia van der Meij is als onderzoeker verbonden aan GELIFES, het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences. Ze doet veel onderzoek naar het leven in koraalriffen, waar de biodiversiteit onder andere wegens klimaatverandering, overbevissing en toerisme onder druk staan. Onlangs bracht ze samen met fotograaf Alan J Powderham het boek At the Heart of the Coral Triangle uit. Hierin beschrijft ze de unieke diersoorten die te vinden zijn in koraalriffen, ondersteund met prachtige foto’s van Powderham die de kleurenpracht van het koraal en haar leven goed naar voren laat komen.

Meer informatie over het werk van Van der Meij? Lees dan dit interview!

Sancia van der Meij is Universitair Docent bij de Faculty of Science and Engineering

Koraal
Foto: Alan Powderham
Timo van Eldijk | Experimentele evolutie, microbiologie en paleontologie

Timo van Eldijk richt zich als promotiestudent op experimentele evolutie, microbiologie en paleontologie. Hij bestudeert hiervoor bijvoorbeeld fossielen van insecten van over de hele wereld, maar ook uit Nederland. Zo vond hij tijdens paleontologisch onderzoek bij Winterswijk fossielen van een kever en pissebed, de oudste ooit die in Nederland zijn gevonden. Vooral met de pissebed, maar liefst 245 miljoen (!) jaar oud en daarmee ouder dan de oudste dinosaurus ooit gevonden, trok hij veel aandacht. Van Eldijk vernoemde het fossiel naar de vindplek in het Gelderse Winterswijk: Gelrincola Winterswijkensis. Meer weten over dit oeroude fossiel? Lees dan het NOS-artikel.

Timo van Eldijk is PhD student bij Faculty of Science and Engineering

Pissebed
decoratieve afbeelding

Wie werkt er aan biodiversiteit op de terreinen van de RUG?

Mijn naam is Cathy Hermans, werkzaam bij Terreinmanagement van de RUG. Bij deze afdeling zijn we onder andere bezig met de transitie van traditioneel naar duurzaam en ecologisch beheer binnen de RUG. Dit doen we door steeds meer gebruik van machines op accu's i.p.v. fossiele brandstoffen; door de inzet van schapen voor onderhoud van extensief grasbeheer, varkens voor de bestrijding van invasieve exoten en door meer gefaseerd te beheren (niet alles tegelijk maaien of zagen, maar iedere keer een deel). Ik kom uit bos- en natuurbeheer, ben omgeschoold tot hovenier en ben al jaren uitvoerder groen, grijs (bestrating ed) en blauw (water).

decoratieve afbeelding
Cathy Hermans, foto credit: Dagblad van het Noorden
Laatst gewijzigd:19 december 2024 13:37
View this page in: English