Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Organisatie Bestuurlijke organisatie Medezeggenschap Universiteitsraad

121, februari 2019

19 februari 2019

Deze nieuwsbrief kunt u vinden op My University en op de Student Portal.
Wilt u de nieuwsbrief graag ontvangen, dan kunt u dit hier aangeven. De nieuwsbrieven kunt u tevens vinden op de website.
De stukken voor de Universiteitsraad en de raadscommissies kunt u hier vinden.

Volg ons op Twitter en Facebook.

Staartjes van de begroting

Afgelopen december stond de begroting op de agenda. De universiteitsraad heeft instemmingsrecht op de hoofdpunten van de begroting en adviesrecht op de rest.

De kosten voor de afbouw van de Yantai voorbereidingsgroep vielen onder de hoofdlijnen van de begroting en daar heeft de UR niet mee ingestemd. Onder het adviesrecht waren twee punten waarop geen positief advies kwam. Een deel van de UR vond de motivering voor het budget van het taalbeleid van het Bureau onvoldoende gemotiveerd en dat gold ook voor de korting op de Universiteitskrant. Bij het ontbreken van instemming of positief advies moet er een oplossing gevonden worden. Die kwam in januari. Het College van Bestuur ‘verhuisde’ de afbouwkosten van de voorbereidingsgroep Yantai naar de private middelen, waar de UR geen medezeggenschap over heeft, er werd minder gekort op de UK en ten aanzien van het taalbeleid van het Bureau werd een tussentijdse analyse na een jaar toegezegd. Daarmee was de angel er uit en de begroting ook op deze drie punten gepasseerd.

Reorganisatie KVI-CART

In 2013 is het KVI gereorganiseerd, waarna KVI-CART ontstond. Dat leidde tot de ongewone constructie dat het KVI-CART als wetenschappelijk instituut direct onder het CvB viel in plaats van onder een faculteit. In 2016 heeft KVI-CART in samenspraak met CvB een strategisch plan opgesteld, en is de toezegging gedaan dat de versneller nog minstens 10 jaar zou openblijven met een evaluatie na 5 jaar. De financiële situatie was voor het CvB aanleiding om nu opnieuw tot een reorganisatie te besluiten die zou leiden tot opheffing van KVI-Cart. Daarom lag er in januari een concept melding van een reorganisatie. Een onderzoeksgroep met de versneller kan mogelijk plaats krijgen bij het UMCG, een onderzoeksgroep kan plaats krijgen bij FSE en voor de derde onderzoeksgroep is plaatsing onduidelijk. Het CvB probeert gedwongen ontslagen te voorkomen, maar sluit ze ook niet uit. Bij Uraad-bijeenkomsten mogen fracties externen laten ‘inspreken’. In de commissievergadering ter voorbereiding op de raad hield de secretaris van de dienstraad een woordvoering. Deze informatie, tezamen met het ontbreken van een financiële onderbouwing van de noodzaak tot reorganisatie en het ontbreken van uitspraken van FSE en het UMCG over het overnemen van onderdelen van KVI-CART, waren reden voor de UR om aan te geven op dat moment niet positief over de melding te kunnen adviseren. Wordt vervolgd. De financiële vooruitzichten zullen daarbij zeer belangrijk zijn.

De instellingstoets

De zelfevaluatie ter voorbereiding op de Instellingstoets Kwaliteitszorg is gereed en met een begeleidende brief van de universiteitsraad naar de NVAO gestuurd. Op 7 en 8 maart komt een commissie van de NVAO op bezoek om met allerlei gremia van de RUG te praten over de zelfevaluatie. Daarbij zijn ook diverse leden van de raad betrokken. Op 10-12 april volgt een tweede bezoek, waarbij de commissie dieper op bepaalde onderwerpen in zal gaan. Welke dat zijn wordt pas aan het eind van het eerste bezoek duidelijk. In de begeleidende brief heeft de raad twee punten expliciet benadrukt. Internationalisering moet vooral dienen om het onderwijs te verbeteren en er moet serieus werk gemaakt worden van werkdrukverlaging.

De kwaliteitsafspraken

Tegelijk met de zelfevaluatie zijn ook de kwaliteitsafspraken besproken. Dat zijn door de RUG zelf opgestelde afspraken die voorwaardelijk zijn voor het krijgen van de studievoorschotmiddelen. De facultaire plannen zijn opgesteld met instemming van de faculteitsraden. Daarnaast is maximaal 10% van het budget gereserveerd voor faculteitsoverstijgende plannen en daarmee heeft de universiteitsraad ingestemd.

Vacatures in het College van Bestuur

In de komende periode ontstaan er twee vacatures in het College van Bestuur. Er wordt een nieuwe rector gezocht en een nieuwe vice voorzitter, omdat zowel Elmer Sterken als Jan de Jeu aftredend zijn. De wisseling van de rector zal plaatsvinden tijdens het lustrum in juni. Henrieke Polinder (studentengeleding) en Casper Albers (personeelsgeleding) zullen namens de UR in de benoemingsadviescommissie zitten.

De februari-agenda

In de raad op 28 februari komt de melding van de reorganisatie KVI-CART opnieuw op de agenda. Dat geldt ook voor de kwaliteitsafspraken. Op dezelfde dag zal er een openbare presentatie zijn van Leendert Klaassen over het onderzoek naar de financiën rond Yantai.

Verkiezingen 2019

Het lijkt nog ver weg, maar kandidaten voor de verkiezingen voor de medezeggenschap moeten al in maart worden aangemeld. Heeft u belangstelling, of wilt u anderszins bijdragen, neemt u dan gerust contact op: Uraad

Personeelsfractie

www.personeelsfractie.nl pf.ur@rug.nl
Twitter              
Facebook

Met vertegenwoordigers vanuit veel faculteiten en diensten, zowel WP als OBP, weerspiegelt de PF de veelzijdigheid van de RUG en vullen we elkaar aan door uiteenlopende kennis en achtergrondinformatie te delen. We zijn onder andere voor een werkdrukparagraaf (impact analyse) bij alle grotere plannen, zoals bijvoorbeeld de kwaliteitsafspraken, en voor instemmingsrecht respectievelijk adviesrecht op de gehele begroting en niet alleen op het publieke deel.

Science faction

Website                              
Twitter

Lijst Calimero

www.lijstcalimero.nl contact@lijstcalimero.nl
Twitter
Facebook
Instagram

Lijst Calimero zit sinds 2004 in de Universiteitsraad met een duidelijke doelstelling: het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs aan onze universiteit. Dat doen wij door kritisch en constructief te kijken naar de verschillende facetten van het onderwijs binnen onze universiteit. Door te kijken naar hoe iedere student studeert, wat iedere student studeert en waar elke student studeert, proberen we alle elementen van het studentenleven te vertegenwoordigen in de Universiteitsraad. Elk jaar organiseren wij dan ook denktanks met verschillende thema’s, om van de studenten te horen en studenten te informeren over onze bezigheden in de universiteitsraad.

Studenten Organisatie Groningen

Studenten Organisatie Groningen
fractie studentenorganisatie.nl
Twitter
Facebook

De Studenten Organisatie Groningen is de oudste studentenpartij in de Universiteitsraad en zet zich al sinds 1972 in verschillende vormen in om het dagelijks leven van alle 30.000 studenten van de RUG te verbeteren. Het beleid van de SOG richt zich op met name de volgende drie pijlers: internationalisering, duurzaamheid en flexibiliteit voor en employability van studenten. Binnen dat kader heeft de SOG daarom onder andere ook al jaren een international in hun fractie zitten. De SOG staat voor een constructieve, horizontale dialoog door de hele academische gemeenschap voor verbeteringen in het dagelijks leven van de student die het maximale uit zijn of haar studententijd wil halen.

Democratische Academie Groningen

www.democratischeacademie.com           democratischeacademie@gmail.com
Twitter
Facebook

Wij van de Democratische Academie Groningen (DAG) zitten in de raad om fundamentele kritiek te uiten op het beleid van de RUG, dat on-transparant, on-democratisch en te veel gericht op rendement is. Naast onze rol in de Universiteitsraad organiseren we met de rest van DAG protesten, discussieavonden en doen we onderzoek naar misstanden aan de universiteit.

One Man's Gang

onemangangland@gmail.com

One Man Gang's inaugurele jaar in de Universiteitsraad is tot nu toe een interessante ervaring. Toen ik besloot mee te doen had ik twee platforms waarop ik mijn hele kandidatuur baseerde: gratis heet water en een rookbalkon. Ik kan met trots zeggen dat sinds oktober heet water gratis is in de UB. Maar ik ben pas tevreden als heet water gratis is in ieder gebouw van de universiteit, en hier ben ik dan ook mee bezig. Maar om dit voor elkaar te krijgen moet ik nu met de faculteitsbesturen in overleg, omdat het binnen hun competenties ligt om mijn plan te realiseren. Over het rookbalkon heb ik een memo van acht pagina's gestuurd naar het College van Bestuur afgelopen oktober, waarin ik drie mogelijkheden had uitgewerkt om het roken/vervuilingsprobleem aan te pakken. Ik wacht op dit moment op een antwoord, welke ik kan verwachten in februari. Er zijn twee zekerheden in de Universiteitsraad: alles kost tijd en compromissen zijn onontkoombaar.

De vrije student
Laatst gewijzigd:19 januari 2023 11:37
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024