Steg, prof. dr. Linda
Linda Steg (1965) is hoogleraar omgevingspsychologie. Steg studeerde andragogiek in Groningen en werkte onder meer bij het Sociaal Cultureel Planbureau in Den Haag. In 1996 promoveerde ze aan de RUG op het proefschrift ‘Gedragsverandering ter vermindering van het autogebruik’. Ze richt zich op de interactie tussen mens en omgeving: hoe beïnvloedt de omgeving het gedrag en welzijn van mensen, hoe beïnvloedt de mens de kwaliteit van de natuur en het milieu, en hoe kan milieuvriendelijk gedrag worden voorspeld en bevorderd?
Stegs onderzoek richt zich onder meer op de (gedragswetenschappelijke) verklaring van autogebruik, huishoudelijk energiegebruik, het stimuleren van energiebesparing, de acceptatie van milieubeleid en de effecten van beleid en omgevingscondities op het welzijn. Steg liet zien dat als het om het milieu gaat, mensen zich minder laten leiden door kosten-batenanalyses, feiten en argumenten en meer door normen, waarden en gevoelens. Het onderzoek van Steg helpt beleidsmakers die het gedrag van mensen willen beïnvloeden. In het kader van een groot onderzoek door de European Energy Research Alliance bestudeerde Steg tevens de publieke opinie over schaliegas. Steg was als onderzoeker betrokken bij het advies over milieubeleid en gedrag dat in 2014 aan staatssecretaris Mansveld is aangeboden. In 2017 is Steg benoemd als lid van de KNAW.
In 2020 ontving Steg de Stevinpremie, een van de twee hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheidingen. De Stevinpremie is een prijs voor een onderzoeker van wie het werk een grote maatschappelijke impact heeft. Steg krijgt 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Steg was een van de hoofdauteurs van het derde IPCC rapport dat in april 2022 verscheen.
Eerder in het nieuws
-
Interview met Steg in EenVandaag (vanaf 2.33, 17 april 2019)
-
Met informatie red je het klimaat niet (interview NRC, 5 april 2019)
Overige video's
2024
2023
2022
2021
2020
2019
Laatst gewijzigd: | 17 december 2024 10:39 |