ERC-subsidies voor drie onderzoekers van de RUG
Onderzoekers Bart Besselink, Else Starkenburg en Jagoda Slawinska van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een ERC Consolidator Grant toegekend gekregen. De European Research Council (ERC) kent deze persoonlijke beurzen van twee miljoen euro toe aan excellente wetenschappers. Met deze beurs stimuleert de ERC baanbrekend onderzoek in Europa.
De Consolidator Grant is bedoeld voor veelbelovende onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring sinds hun promotie. Zij kunnen de beurs gebruiken om hun team van onderzoekers en ondersteunend personeel voor een periode van vijf jaar te financieren.
Prof. dr. ir. Bart Besselink | COCOS
Contracts for Control System Design
De uitbreiding en prestatieverbetering van onze engineeringssystemen zijn van oudsher behaald door het automatiseringsniveau te verhogen, aangedreven door ontwikkelingen in het ontwerp van het besturingssysteem. De meet- en regeltechniek is echter niet langer in staat om de groeiende complexiteit van de engineeringssystemen die we willen gebruiken, zoals hightech productiesystemen, zelfrijdende voertuigen en slimme elektriciteitsnetten, bij te benen. Dergelijke systemen moeten namelijk voldoen aan steeds strengere prestatie-eisen en behelzen steeds meer verschillende en op elkaar reagerende onderdelen, zoals de veelvoud aan sensoren, actuatoren en de boordcomputer in een zelfrijdend voertuig.
Het project Contracts for Control System Design [Contracten voor het besturingssysteemontwerp] richt zich op dit complexe vraagstuk door nieuwe meet- en regeltechniek te ontwikkelen die van zichzelf modulair is en daardoor in staat om onderdelen onafhankelijk van elkaar te beoordelen. In de engineeringpraktijk worden onderdelen onafhankelijk van elkaar ontworpen en wordt tegelijkertijd de prestatie van het geïntegreerde systeem gegarandeerd. De nieuwe techniek biedt ondersteuning door rekening te houden met zowel de eisen op onderdeelniveau als op systeemniveau. Control systems engineers kunnen op deze manier de efficiënte, veilige en betrouwbare werking van volgende generatie engineeringssystemen garanderen.
Meer informatie
-
Naar Bart Besselink
Prof. dr. Else Starkenburg | EARLYMW
A detailed reconstruction of the early Milky Way from its most metal-poor stars
Het EARLYMV-project richt zich op de vroege geschiedenis van ons sterrenstelsel, met een focus op de eerste paar miljard jaar na de oerknal. Hoewel missies zoals Gaia ons cruciale inzichten hebben gegeven in het verleden van de Melkweg, blijft de vroegste geschiedenis relatief onbegrepen. Sterren uit zulke vroege generaties zijn erg schaars en slechts weinigen zijn goed bestudeerd.
Nieuwe multiplex-instrumenten, met name WEAVE en 4MOST, zullen hier de komende jaren verandering in brengen en Gaia's gegevens aanvullen met radiale snelheden en chemische samenstellingen voor deze oude sterren. Starkenburg en haar team zijn intensief betrokken geweest bij de voorbereidingen voor deze observaties. Ze kijkt ernaar uit om met haar ERC-team voor het eerst een complete inventarisatie van zeer metaalarme (en waarschijnlijk oude) sterren in verschillende delen van de Melkweg te maken en te analyseren. Het team zal vroege chemische evolutie in verschillende galactische omgevingen onderzoeken, wat zal leiden tot een beter begrip van het baby-sterrenstelsel dat uitgroeide tot onze Melkweg.
Meer informatie
-
Naar Else Starkenburg
Jagoda Slawinska, PhD | FERRERO
Computational design of sliding ferroelectrics and multiferroics from Van der Waals materials
Het FERRERO-project probeert nieuwe oplossingen te bedenken voor snellere en energiezuinigere elektronica, iets wat in de toekomst steeds belangrijker wordt. Om dit voor elkaar te krijgen, zullen speciale (ferroelektrische) materialen ontworpen worden die bestaan uit hele dunne laagjes. Door die laagjes een klein beetje te verschuiven, kunnen de elektronische eigenschappen van het materiaal afgesteld worden. Dit kost bijna geen energie en werkt goed op kamertemperatuur, dus in theorie ideaal voor toekomstige toepassingen.
In huidige computers voert de processor de logische denkstappen uit en wordt de uitkomst van de tussenstappen opgeslagen in het werkgeheugen. Ferroelektrische materialen zijn daarentegen in staat de logica en het geheugen te combineren. Omdat het uitlezen van het materiaal lastig blijkt, heeft het onderzoek als doel materialen te ontwikkelen die juist het uitlezen makkelijker maken.
Met behulp van computersimulaties en slim materiaalontwerp wil Slawinska technologieën ontwikkelen die niet alleen energiezuiniger, maar ook krachtiger zijn. Het doel is om een stap dichter bij superzuinige en snelle computers te komen.
Meer informatie
-
Naar Jagoda Slawinska
Laatst gewijzigd: | 09 december 2024 10:00 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakte
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.