Pro-Palestijnse demonstratie bij de RUG
Op 13 mei vond een landelijk aangekondigde walk-out plaats bij Nederlandse universiteiten. In Groningen begon om 11.00 uur de walk-out bij het Academiegebouw. Tegelijkertijd werden er tentjes opgezet op het plein voor het Harmoniegebouw. In totaal verzamelden zich circa 150 demonstranten, waarvan ongeveer 50 personen de nacht op het Harmonieplein hebben doorgebracht. Zij zijn nu,14 mei, nog steeds op het plein.
De demonstratie verloopt vreedzaam. De RUG staat continu in contact met de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie, officier van justitie).
De RUG respecteert de vrijheid van meningsuiting en vindt demonstreren een belangrijk recht. Vreedzame protesten willen we faciliteren zodat die veilig kunnen verlopen.
Contact gezocht
De RUG heeft meerdere malen contact gezocht met de demonstranten en hen uitgenodigd voor een gesprek via een door hen aangewezen contactpersoon. Helaas stonden zij niet open voor dialoog en verwezen ze naar de eisen op hun sociale mediakanalen. De RUG heeft hier eerder op gereageerd met een statement.
RUG-gebouwen
RUG-gebouwen zijn toegankelijk voor elke student, medewerker of bezoeker. Gisteren zagen we ons genoodzaakt om korte tijd het Academiegebouw en de Universiteitsbibliotheek te sluiten, om de veiligheid van studenten en medewerkers te garanderen. Op dit moment zijn alle gebouwen open voor al onze medewerkers en studenten. Wij vinden dit belangrijk en blijven hiernaar streven, mits dit op een veilige manier mogelijk is.
Aandelen
Op sociale mediakanalen vragen de demonstranten aandacht voor aandelen die de RUG in bepaalde bedrijven zou hebben. Deze informatie klopt niet. Sinds 2016 is het voor instellingen voor onderwijs en onderzoek verboden om te beleggen. Dit doen we dan ook niet.
Veiligheid
Sommige medewerkers en studenten hebben aangegeven zich onveilig te voelen. Dat begrijpen wij en betreuren wij. De universiteit moet een veilige plek zijn voor iedereen, waar ruimte is voor alle meningen. De universiteit is de plek waar we, binnen bepaalde kaders, een dialoog kunnen voeren. Iedereen moet zich veilig voelen om dit te kunnen doen en het is onze taak die veiligheid te waarborgen. Wij nemen daarom zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen.
Ondersteuning
Velen van ons ervaren verdriet en voelen zich onzeker in deze moeilijke tijd. Heb je behoefte aan een gesprek over je mentale welbevinden en het effect dat dit heeft op je studie of werk? Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden voor studenten en medewerkers.
Laatst gewijzigd: | 19 november 2024 11:33 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!