Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

KNAW benoemt Marrink en Rosmalen tot lid

25 april 2023

Prof. dr. Siewert-Jan Marrink en prof. dr. Judith Rosmalen zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt circa zeshonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Later dit jaar worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Siewert-Jan Marrink
Siewert-Jan Marrink

Siewert-Jan Marrink

Hoogleraar moleculaire dynamica aan de Faculteit Science en Engineering

Siewert-Jan Marrink heeft internationale faam verworven met zijn moleculaire simulaties van biomembranen, vooral het MARTINI-computermodel, waarmee het gedrag en de dynamiek van complexe biologische systemen nauwkeurig voorspeld kan worden. Marrink zag in dat je de moleculaire structuur van biomoleculen genoeg moet versimpelen om computerberekeningen van grote verzamelingen van die moleculen mogelijk te maken, maar ook weer niet zo sterk dat belangrijke chemische eigenschappen van die biomoleculen verloren gaan. Het werk van Marrink heeft de membraanbiologie ingrijpend veranderd, en hijzelf deed een aantal baanbrekende ontdekkingen over biologische membranen en de eiwitcomplexen die daarin ingebed zijn. De MARTINI-software wordt ook buiten dit veld, en zelfs buiten de biologie, wereldwijd gebruikt.

Judith Rosmalen
Judith Rosmalen

Judith Rosmalen

Hoogleraar psychosomatiek aan RUG/UMCG

Judith Rosmalen is een drijvende kracht in het internationale biopsychosociale onderzoek naar gezondheid. Ze richt zich op aanhoudende lichamelijke klachten, veroorzaakt door een bekend ziektebeeld of met onbekende oorzaak. Haar onderzoek maakt gebruik van langdurige bevolkingsstudies zoals Lifelines en TRAILS, die ze vaak zelf hielp opzetten. Deze studies brengen een unieke combinatie in kaart van biomedische en psychosociale gegevens gerelateerd aan gezondheid, en blijken nu van grote waarde, bijvoorbeeld in het onderzoek naar post-COVID.

Laatst gewijzigd:25 april 2023 16:10
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 april 2025

    Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd

    Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...

  • 24 april 2025

    Uitgelichte publicaties april 2025

    Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.

  • 22 april 2025

    Microplastics: wat doen ze met ons?

    Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.