Impact: 'The Good, the Bad, and the Necessary’ van seksuele voorlichting
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2023 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week in de categorie student: De studenten achter het Sexual Wellness Education Initiative (SWEI)
Wie zijn jullie?
Wij zijn het Sexual Wellness Education Initiative (SWEI): een team van tien mensen dat de thema's sociale veiligheid, grensoverschrijdend gedrag en de mentale gezondheid van studenten onder de aandacht wil brengen door seksuele voorlichting te geven aan studenten.
Van welke faculteit zijn jullie?
SWEI is onderdeel van het University College Groningen (UCG).
Waar gaat jullie initiatief over?
Het Sexual Wellness Education Initiative (SWEI) is een organisatie die gedurende het hele jaar een holistisch curriculum van seksuele voorlichting biedt aan studenten van de universiteit. Via workshops, lezingen en interactieve gesprekken willen we grensoverschrijdend gedrag tegengaan en de gezondheid en het welzijn van studenten bevorderen en beschermen. Dit doen we door de kenniskloof tussen vakexperts en studenten te dichten. SWEI is een dynamische organisatie door en voor studenten. Ons voorlichtingsprogramma wordt voortdurend verder verbeterd en uitgebreid. Daarmee doen we hard ons best om studenten dit essentiële stukje in de puzzel van hun gezondheid en welzijn te bieden.
SWEI biedt ‘the Good, the Bad, and the Necessary’ op het gebied van seksuele voorlichting. ‘The Necessary’ bestaat uit workshops op het gebied van consent, LGBTQ+ onderwerpen, soa's en seksuele gezondheid. Binnen ‘The Bad’ bieden we workshops over catcalling, seksueel geweld en intimidatie, en bij ‘The Good’ horen lezingen over thema's als genot, porno en BDSM. Daarnaast organiseert SWEI het hele jaar door feesten in een leuke, veilige en comfortabele omgeving. Met een team van getrainde voorlichters en een ruimte waar iedereen zichzelf kan zijn, wil SWEI laten zien hoe de feestcultuur kan veranderen zodat alle studenten een leuke avond kunnen hebben.
Waarom heeft dit onderzoek impact en wat heeft de maatschappij eraan?
Aan het begin en eind van elk jaar houdt SWEI een faculteitsbrede enquête om het kennisniveau voor en na de geboden seksuele voorlichting te testen. Ook worden alle UCG-studenten gevraagd naar bijvoorbeeld hun gevoelens over sociale veiligheid en wordt kwantitatief onderzoek gedaan naar onder meer grensoverschrijdend gedrag en mentale gezondheid. Dit levert een goed beeld op van de huidige en verbeterde situatie onder studenten nu SWEI binnen de faculteit aanwezig is.
Waarom wilden jullie dit onderzoek doen, en wat hebben jullie ervan geleerd?
Iedereen in dit team heeft persoonlijke redenen om mee te doen aan dit initiatief, maar allemaal willen we grensoverschrijdend gedrag tegengaan, de mentale gezondheid van studenten verbeteren en de kenniskloof dichten. SWEI ontstond nadat vier studenten zich tijdens de pandemie hadden uitgesproken over de sociale veiligheid in de studentenflat waar alle studenten in hun eerste jaar aan het UCG wonen. Hieruit kwam een voorstel voort, dat uiteindelijk uitmondde in het Sexual Wellness Education Initiative, inmiddels een gevestigd onderdeel van het onderwijs aan het UCG.
Laatst gewijzigd: | 25 mei 2023 15:20 |
Meer nieuws
-
24 oktober 2024
Joke Fleer nieuwe decaan van het Honours College van de Rijksuniversiteit Groningen
Aan het begin van dit academisch jaar heeft hoogleraar Joke Fleer Elmer Sterken opgevolgd als nieuwe decaan van het Honours College van de Rijksuniversiteit Groningen. Joke Fleer is hoogleraar Gezondheidspsychologie bij het UMCG en hoofd van SCOPE,...