Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Belevingsworkshop - Studeren met een visuele beperking

16 maart 2023

In een leslokaal van het Harmoniegebouw verzamelt zich een groep medewerkers voor een belevingsworkshop ‘Studeren met een visuele beperking’, verzorgd door Visio in opdracht van het Studenten Service Centrum. ‘Welkom, zou je even een bril willen opzetten en zoek dan even een plekje in de zaal.’ De bril is aan beide kanten afgeplakt, alle brillen blijken op een of andere manier het zicht te beperken: we zijn begonnen!

Twee mensen lopen door de gang, één persoon heeft een wandelstok en een zichtbeperkende bril.
Op de tast door de gang navigeren

Focus op de stem

Als we eindelijk zitten, de bril blijft op, vertellen Visio’s ambulant begeleiders Henk Benjamins en Karin van Dijk iets over hun werk en studenten Inge (slechtziend) en Mireille (blind) iets over studeren met een visuele beperking. Ondertussen gaat er een telefoon, komt er nog een laatkomer binnen en lopen Henk en Karin door het lokaal - concentreer je, focus op de stem!

Ogen én hersenen

Henk vertelt: zien doe je met je ogen én hersenen. Het oog registreert kleuren, scherpte, licht en donker. Als er in het oog iets misgaat ontstaat er bijvoorbeeld kokervisus (alleen centraal deel is zichtbaar), maculadegeneratie (centraal deel ontbreekt) of hemianopsie (linker of rechter beeld ontbreekt). Als er in de hersenen iets misgaat met het verwerken van wat we zien, noemen we dat een cerebraal visuele stoornis, CVI. CVI is pas vrij recent ontdekt en bestaat uit een of meerdere stoornissen of zwakten in visuele functies door schade in hersendelen. Voor mensen met CVI kan het lastig zijn om overzicht te krijgen of om in- en uit te zoomen. CVI blijkt lastig te detecteren omdat mensen niet willen opvallen en het vaak weten te compenseren door bijvoorbeeld goed te onthouden waar iets ligt of waar ze langs moeten. Maar kijken met CVI kost tijd en vooral energie en kan zich uiten door faalangst, boosheid en onzekerheid.

Twee mensen met zichtbeperkende brillen lopen door de hal. De linker persoon heeft een blindenstok.
Hoe vind je de wc als je geen bordjes kunt lezen?

Kansloos!

We vervolgen de workshop en zetten allemaal weer een (andere) bril op. Een deel van ons moet de wc opzoeken en de anderen gaat op hun smartphone inloggen op Brightspace - met bril kansloos! En hoe vind je de wc als je geen bordjes kunt lezen? Proberen te luisteren of het achter een deur galmt? Maar hopen dat je niet per ongeluk een leslokaal in loopt? Op zoals Mireille het altijd doet: op de geur van luchtverfrisser af?

Een paar aanpassingen helpen

Terug in het lokaal vertellen Inge en Mireille over het contact met studentendecanen en studieadviseurs, en over hoe ze voorafgaand aan elke nieuwe semester contact opnemen met individuele docenten: welke boeken worden gebruikt, in verband met bestellen aangepaste versies, hoe en onder welke omstandigheden worden de tentamens afgenomen? Wat zou het fijn zijn als docenten vooraf hun PowerPoints beschikbaar zouden kunnen stellen. Een paar aanpassingen aan Brightspace zou hen ook helpen. De aanwezige studentenadviseurs beamen grote verschillen per faculteit. Mireille: ‘Ook al krijg ik de mogelijkheid, ik wil niet apart van de rest tentamens maken om te voorkomen dat men denkt dat ik afkijk. Ik wil het niet specialer maken dan het voor mij is.

Laatst gewijzigd:17 mei 2024 11:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024