Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

04 juli 2022

Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Tekst: Marjolein te Winkel

Het toerisme op Antarctica groeit. Schepen worden groter, varen verder en vaker, en daarnaast bieden bedrijven steeds meer activiteiten aan, zoals heliskiën, een marathon lopen of een tochtje met een kleine onderzeeër. Wat is de impact hiervan op de omgeving, en hoe kan Antarctica beschermd worden? Om dit te onderzoeken financiert NWO vier onderzoeksprojecten gericht op Antarctisch toerisme.

Antarctisch ambassadeur: wat is dat eigenlijk?

Met haar onderzoek wil Scheepstra meer inzicht krijgen in individuele drijfveren van toeristen die Antarctica bezoeken. Wat zijn hun verwachtingen, en welke rol spelen zij in het aanmoedigen van duurzaam toerisme op Antarctica?

“Veel reisorganisaties claimen dat toeristen na een bezoek aan Antarctica ambassadeurs worden”, vertelt ze. “Maar wat dit ambassadeurschap precies betekent is onduidelijk. Met dit project ga ik, samen met diverse onderzoekspartners, onderzoeken wat Antarctische ambassadeurschap precies inhoudt, en welke factoren hierop van invloed zijn. We bestuderen daarbij de rol van gidsen, de groepsgrootte, culturele waarden en normen en het soort activiteiten van toeristen op Antarctica. We verwachten op basis van deze kennis instrumenten te kunnen ontwikkelen die positief, milieuvriendelijk gedrag kan bevorderen.”

Overige onderzoeksprojecten

De drie andere onderzoeksprojecten die NWO ondersteunt binnen het NWA-programma ‘Polair Toerisme: Programma voor onderzoek naar de impacts en handelingsperspectief’ gaan over milieu-rentmeesterschap, instrumenten voor publieke en private partijen en de optelsom van effecten op Antarctische biodiversiteit en wilderniswaarden. De vier onderzoeksprojecten ondersteunen beleidsontwikkelingen in Nederland en daarbuiten met als doel de bescherming van de waarden van het Antarctisch Verdrag en de Nederlandse Polaire Strategie.

GUIDE-BEST

Het onderzoeksproject van dr. Annette Scheepstra is getiteld ‘GUIDE-BEST (Antarctica): Growing Understanding of Individual Drivers of Expectations and Behaviours to Enhance Sustainable Tourism in Antarctic. Het project begint in januari 2023 en duurt 5 jaar.

Samenwerkingspartners

In haar project werkt Scheepstra samen met onderzoekers van de Universiteit University of Canterbury, North Carolina State University, SCAR Antarctic Tourism Action Group, University of Akureyri, Scottish Association for Marine Science, University of Surrey, Environmental Consultant Netherlands, International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO), Polar Tourism Guides Association, Polar Research and Expedition Consultancy Canada, SCAR Antarctic Tourism Action Group, Antarctic and Southern Ocean Coalition, Oceanwide Expedition en Tilburg University.

Over NWA

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert NWO het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) uit. Het doel van de NWA is om met kennis een positieve, structurele bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar voor wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke impact te zorgen. Hieraan wordt onder andere invulling gegeven via thematische programmering in samenwerking met overheden. Het doel van de thematische NWA-programma’s is om antwoorden te vinden op actuele maatschappelijke vragen. Al het onderzoek is interdisciplinair opgezet en betrekt zowel de gehele breedte van de kennisketen als relevante maatschappelijke partners.

Expeditie Spitsbergen

Annette Scheepstra maakt deze zomer onderdeel uit van de groep onderzoekers die de SEES.nl-expeditie op Spitsbergen leidt.

x
Laatst gewijzigd:02 mei 2024 14:18
View this page in: English

Meer nieuws