Nieuwe poolexpeditie naar Spitsbergen onder leiding van RUG-onderzoekers
Onder leiding van onderzoekers van het Arctisch Centrum van de RUG gaat een grote groep onderzoekers opnieuw op poolexpeditie in Spitsbergen. Vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines doen zij onderzoek naar de razendsnelle opwarming van de poolgebieden. De RUG-onderzoekers die meegaan en de expeditie leiden zijn Maarten Loonen, Annette Scheepstra en Frits Steenhuisen. Afgelopen zaterdag kwamen de deelnemers in Groningen bijeen als voorbereiding op de tocht. In 2015 was de eerste poolexpeditie met deze organisatie.
De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden tot vier keer zo snel als elders in de wereld. De expeditie naar Spitsbergen gaat deze veranderingen in kaart brengen, in een gebied dat amper door de mens is aangetast. De poolexpeditie verzamelt, onder de naam SEES (Netherlands Scientific Expedition Edgeøa Svalbard), ter plekke data en vergelijkt deze met data uit 2015 om de veranderingen te begrijpen. Verschillende belangengroepen komen tijdens de expeditie bijeen: wetenschappers, beleidsmakers, politici en media. De expeditie hoopt ook de internationale samenwerking met Noorwegen rondom poolonderzoek te versterken.
Verschillende disciplines
De onderzoekers die deelnemen aan de expeditie werken elk aan een eigen project, verdeeld over negen verschillende thema’s, waaronder biodiversiteit, ijsonderzoek, archeologie, natuurbeleving en vervuiling. De meeste deelnemers werden door een NWO-commissie geselecteerd. Tijdens de bijeenkomst in Groningen presenteerden zij hun onderzoeksprojecten. Intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines is van cruciaal belang tijdens de expeditie voor het beantwoorden van de vraagstukken.
In totaal gaan er 50 professionele onderzoekers mee en 50 betalende toeristen, die eveneens een bijdrage leveren aan het onderzoek. Verder is er plek voor enkele journalisten (onder andere NOS), beleidsmakers en politici.
Organisatie
De leiding is in handen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen met Maarten Loonen als wetenschappelijk leider, Annette Scheepstra als coördinator en Frits Steenhuisen als logistiek leider. Loonen is iedere zomer manager op het Nederlands Poolstation in Spitsbergen. NWO financiert de expeditie vanuit het Nederlands Polair Programma , waaraan vijf ministeries deelnemen. Het schip waarmee gevaren wordt is de Ortelius, in handen van OceanWide Expeditions.
Deze expeditie zou oorspronkelijk in augustus 2020 worden gehouden, maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld.
Laatst gewijzigd: | 02 maart 2022 09:43 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.